Акумулатори при хибридните и електрически коли

Последно време на автомобилният пазар се появяват много електрически коли или поне хибридни такива, които нямат или имат много малко вредни емисии. Първите електро-мобили са били пълни само с акумулаторни батерии, които са много тежки и заемат голяма част от мястото.

В днешно време подобни батерии ползваме навсякъде в бита, но и електро-мобилите продължават да ги имат. Вярно е че размерът им се е смалил драстично, нека не грешим акумулаторите на елетро-мобилите не се различават много от тези на обикновените коли. Но те имат малък недостатък. Поради малкото количество ток който може да се съхранява в тях, максималният изминат път с такава кола е доста по малък от този на кола с двигател с вътрешно горене. Затова е измислен хибридният двигател. Той има мощност на бензинов или дизелов двигател но и електромотор, който може да поддържа скоростта или работата на двигателя във задръствания.

Разходът на гориво на тези автомобили е много по нисък но имат и други недостатъци. Например при рекордно ниски температури като тази зима акумулаторите на повечето коли поради прекомерната употреба почти се бяха изтощили само от температурата, какво ще се случи когато електро-мобила паркиран отвън сте го оставили със батерии заредени за да отидете до работа или някъде другаде, а когато слезите намерите че няма почти никакъв ток във тях. Автомобилната индустрия се е погрижила за подобни проблеми, като прибира акумулаторите на възможно по топли места и по този начин по малко зависят от метеорологичните условия навън. Наскоро се появи кола която използва двете технологии но по нов и по качествен начин.

Автомобилът се задвижва от ток, създаден е от рециклирани материали, а бензиновият агрегат се включва когато токът в акумулаторите намалява. За разлика от другите хибридни коли, този двигател не задвижва колата, той представлява генератор за ток. По този начин на жената на едно нищожно количество гориво, максималната дистанция на този автомобил е по- голяма и от нормална кола. Тази иновационна технология изглежда сложна но на практика, всеки може да си изработи подобно нещо във гаража си. А изглежда това е технологията на бъдещето, която ще движи автомобилите години напред, единственото което остава е да се създаде значително по евтин еквивалент на този автомобил.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *