Домашни средства и достатъчно почивка за бързо лечение на синузит

Синусите са кухини пълни с въздух и покрити с лигавица. В човешкото тяло има четири двойки синуси, които са намират зад челото, скулите, носа и очите. Възпалението тези кухини в медицината е известно като синузит. Това състояние можа да бъде остро, постоянно и хронично и главно се причинява от вируси, гъбички, бактерии и попаднали в синусите частици. Определени условия също могат да допринесат за развитието на синузит, като например полипи в носа, носни тумори, сенна хрема, инфекция на зъб, гастроезофагеален рефукс, увеличени аденоиди, изкривена носна преграда и кистозна фиброза. Причините за хроничен синузит също могат да включват и респираторни инфекции, травми на лицевите кости и имунни клетки, наречени еозинофили.

Основните симптоми на синузит са жълт или зеленикав назален дренаж, постназална секреция, намалено обоняние и вкусови усещания, болки, подуване и увеличена чувствителност в областта около очите и носа. Хората с инфекция на синусите могат да чувстват болки в гърлото, в ушите, в зъбите и в главата, да имат лош дъх и да чувстват гадене, хронична умора, да имат повишена температура и кашлица. Повечето от тези симптоми могат да бъдат облекчени със средства, които могат да се намерят във всеки дом. Опитайте се да пиете възможно най-много течности за да може слузта да се разреди. Когато спите си слагайте по-висока възглавница, което ще намали задръстването на отворите на синусите и това ще позволи на слузта да започне да се отича. Почивайте достатъчно, защото така ще ускорите процеса на възстановяване. Също така можете да добавите в чаша топла вода една лъжичка ябълков оцет и една лъжичка мед. Този коктейл можете да го пиете по 3 пъти на ден.

Друг много ефективен метод е разтварянето на една чаена лъжица сол и малко сода за хляб в топла вода. След това се облегнете назад и запушете една си ноздра. В другата налейте част от течността и след малко я издухайте навън. Повторете същото и с другата ноздра. Чаят от сминдух, джинджифил и женско биле също е сред най-добрите домашни средства срещу синузит, а екстрактът от маслинови листа може да се използва срещу хроничен синузит. Евкалиптовото масло има антибактериално и противовъзпалително свойство и успешно може да бъде прилагано при бактериален синузит.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *