Какво трябва да направите в случай на варицела при децата?

Варицелата е остро инфекциозно заболяване, причинено от варицела-зостер вирус. Варицелата обикновено се появява в детството. Заболяването протича по-леко при децата, отколкото при възрастните. Периода на инфекцията може да продължи около седмица. Варицелата при децата се характеризира с много агресивен обрив, който се проявява на няколко етапа и включва различни области на тялото.

Дете болно от варицела, лесно може да зарази други деца особено през първите 2-3 дни след появата на първите симптоми. Заболяването се разпространява чрез пряко докосване на мехурчетата, които са пълни с течност или от респираторни секрети, в които също се съдържа вируса.

След появата на обрива детето трябва да се изолира в домашни условия в продължение на 14 дни, за да се избегне заразата на други хора. Инкубационния период на варицелата е около 15 дни, през които детето не показва много симптоми. Обикновено заболяването започва с леко повишена температура, главоболие и други болки в мускулите. През това време се появява обрива, почти винаги придружаван от треска. Обрива ще се появи по тялото и след това по главата и крайниците, лицето и ръцете.

Симптомите на варицела са следните:

  • умора и раздразнителност за 1 или 2 дни преди да се появи обрива;
  • оявата на характерен кожен обрив и сърбеж по тялото, под мишниците, лицето, крайниците, устата, а понякога и на трахеята и бронхите;
  • треска и общо неразположение;
  • агуба на апетит;
  • мускулни болки;
  • кашлица и хрема;

Симптомите на варицела наподобяват тези на други заболявания, така че трябва да се консултирате с вашия лекар за поставяне на точна диагноза.

При децата обикновено е достатъчно да се вземат общи мерки за подобряване на състоянието. За облекчаване на треската се приема парацетамол или ибупрофен. Не забравяйте винаги да избягвате употребата на аспирин, тъй като това може да доведе до усложнения. Сърбежа може да бъде лекуван с перорални антихистамини или лосиони. Други мерки, които можете да приложите за лечение на варицелата е да изрежете ноктите на детето, за да избегнете надраскване на кожата, което може да доведе до появата на белези.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *