Вълнуваща ваканция в Куба

ваканция в КубаПресечна точка на много различни култури и екзотичен остров с много красиви и чисти плажове, Куба е отлично място за една незабравима морска ваканция. Но ако нещо в тази картинка ви липсва, островът предлага различни вълнуващи занимания.

Един от най-бързо напредващите спортове в Куба е скалното катерене. Valle de Viñales, част от световното наследство на ЮНЕСКО, е най-популярното място сред катерачи от цял свят. Разходките в планината и планинското катерене са други опции за вашата ваканция. Ако тръгнете на път, най-добре е да наемете водач или да се включите в организирана туристическа разходка. Въпреки природните дадености, за момента Куба не развива толкова планинските си маршрути и може да попаднете в опасен район, който не се поддържа според установените стандарти. Лесни до умерено трудни маршрути с водач има в националния парк Хумболт, а резерватът Topes de Collantes е най-популярната дестинация за тази цел, с обиколки за половин или цял ден.

Забавен начин да опознаете Куба е колоезденето. Няма специални маршрути за планинско колоездене, но има достатъчно пътеки и малки тайни пътчета. Ако сте сериозен колоездач и възнамерявате да правите преходи на дълги и по-трудни дистанции, по-добре донесете своето колело – тези под наем няма да са достатъчно добри за вас. Долината Viñales е подходяща за колоездене, както и маршрутите от Playa Ancon до Trinidad и от Baracoa до Playa Maguana.

Ако всичко това не ви се струва достатъчно интересно, тогава разходките на гърба на кон ще ви грабнат. В Хавана, в североизточния край на парк Ленин ще намерите Club Hipico Iberoamericano, където можете да яздите през парка за 12 долара на час с инструктор. Все пак, първо се разходете до близкото увеселително паркче, където местни момчета ще ви предложат кон за 3 долара на час с включен инструктор. Там обаче първо огледайте коня – възможно е да е недохранен или гледан недостатъчно добре. Ако отседнете във Варадеро, особено интересно предложение е разходка с корабче по Rio Canimar – обикновено се предлага в пакет с обяд, конна езда, риболов и гмуркане. Започнете от планиране на ваканцията с авиокомпании Niki и Air Berlin и след това развихрете въображението си.