Гъбички по ръцете – типове и лечение

Навлизането в тъканите на един или повече видове гъбички води до получаването на гъбични инфекции. Те варират от кожни възпаления до тежки инфекции на белите дробове и кръвта (септицемия). Някой гъбички са опортюнистични, докато други са патогенни и могат да причинят заболяване без значение дали имунната система е силна или не.

Ако един или повече от ноктите на ръцете бъдат нападнати от гъбички, тогава се получава инфекция, която може да започне като бяло или жълто петно под повърхността на ноктите. Когато тези гъбички се разпространят, те могат да достигнат и до кожата на ръцете, като причиняват неприятно чувство на пулсиране придружено със сърбеж. Лечението много често е доста трудно, тъй като гъбичките имат лошият навик да се появяват след като вече си мислим, че са си отишли завинаги. Някой от гъбички могат да се намират в човешкото тяло, например такива са дрождите, но те сами по себе си не причиняват инфекцията когато са в малки количества. Има фактори, които причиняват прекомерното им размножаване и само тогава се стига до възпалението.

Първата и най-често срещана инфекция е трихофитията известна и като “Tinea Corporis“. Това е обичайно възпаление засягащо ръцете и по – специално дланите. Необходимо е едно просто докосване или здрависване за да се предаде този вид гъбички.

На второ място по разпространение е Tinea Manuum. Тя може да се получи от друг инфектиран човек, от почвата, от животните и от други обекти, които са заразени.

Последният вид е Pityriasis nigra или познат още като “Tinea Nigra”. Това е рядка инфекция като цяло и обикновено води до получаване на петна с кафяв или черен цвят.

Обикновено за лечението на гъбичките се използват кремове за локално приложение. Много важно е кремовете да се използват през цялото време, което са предписали лекарите, а не при първото изчезване на симптомите да се спира. Ако възпалението продължи да се разпространява, тогава трябва да отидете отново при лекуващият лекар за да преразгледа начините на третиране. Ако се получат нежелани реакции в следствие на използваните методи на лечение, тогава трябва да уведомите вашият лекар своевременно.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *