Да поговорим за ремонт на покриви

В основата си, този тип покриви са строително – покривни изделия, изградени над вътрешни пространства. Подобни конструкции са изложени на непрестанно променящите се и интензивни метереологични атмосферни условия и тяхната основна роля е да подсигуряват добри условия в пространствата под покрива. Като класически плосък покрив се наименува всяка строително – монтажна конструкция, която има наклон минимум 5 градуса.

Препоръчителният минимален наклон на плоския покрив не трябва да е по – нисък от 2 %, считайки го по цялата площ на покривната конструкция. В района на бордовете препоръчителния наклон може да е 1 %. Покривите е необходимо да се проектират, напълно отговаряйки на изискването за устойчивост на механични и динамичните натоварвания през целия им експлоатационен период. Основната им фунцкия е да предотвратяват проникването във вътрешната част на сградата на вода, вятър, влага и прах през тялото на цялата покривна конструкция.

Всички плоски покриви трябва да отговарят на необходимите условия за топлоизолация от Наредба №7 , отговаряща за спестяването и съхранението на израсходваната енергия в жилищни, административни и промишлени сгради.

Необходимо изискване за един ефикасен плосък покрив е неговата антикорозионна защита, както и защита от химико-биологични вредни вещества.

В последните няколко години като задължително от към техническа и безопасна гледна точка изискване е въведено и цялостната защита на плоския покрив от вредните лъчения на електромагнитната радиация.

Едно от многото качества, които трябва да притежава плоския покрив е добрата акустика. Акустичните свойства на покривните конструкции се изчисляват, чрез сверяване на нивото на редуциране на звукови вълни при преминаването им въздушната среда.

Ключов детайл от покрива е неговия дизайн, който е необходимо да е съчетан с формите, размерите и материалите, от които е изградена прилежащата сграда. Друг основен фактор, дизайнерското оформление трябва да отговаря на изискванията и да е в тон с наклоните на конструкцията, типа дрениране – водосточни тръби, олуци и воронки. Задължително трябва да се се обърне внимание на елементи като разширяващи се фуги и строителни анкери.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *