Диабет – как да го избегнем?

За да не се позволи диабет да ви победи, ето няколко полезни съвети, които да изпълните:

За поддържане на идеалното телесно тегло, здравословният начин на хранене за постигане на контрол над диабета е от огромно значение. Консултацията с диетолог или лекар за специфичния режим на хранене на пациента спрямо индивидуалните му нужди, е от първостепенна важност. Храната разнообразна трябва да е, на плодове и зеленчуци богата, на зърнени храни. В ограничени количества трябва да се приемат захар и мазнини. Храненията на болния от диабет редовни трябва да са и да не се пропускат. Съществено ограничен трябва да бъде приемът на алкохол и да се преустанови тютюнопушенето.

Не е нужно сложна физическа активност да се изпълнява – енергична разходка е достатъчна. Движението да бъде редовно обаче трябва, защото намаляване на излишното тегло стимулира и контрола на диабет подобрява.

На определен етап приемът на лекарства стават задължителни от живота. Те могат в таблетна форма да бъдат или като инжекционен инсулин. Второто е задължително при диабет тип 1, понеже при децата тялото инсулин не произвежда и използването на заместител се налага.

Проявите на видовете артрит са винаги едни и същи. Наблюдава се на дадена става възпаление или на група стави, което с болка сигнализира, скованост и оток. Ставата се подува, да се зачерви може, влошава се функцията й, трудноподвижна става и болният за голям период от време я раздвижва. Когато са засегнати симетрично на ръцете малките стави, обикновено за ревматоиден артрит става дума, някое системно заболяване на съединителната тъкан или при псориазис. Когато обхване по-големите стави – тазобедрени, коленни, лакътни, глезенни, и е асиметричен, най-често за реактивни артрити става дума, като ревматизъм, болест на Райтер и форми на псориатичен артрит. Ако се чувства човек от болки скован в гръбнака, най-често тогава диагнозата е псориатичен спондилит, на Бехтерев болестта, или на Райтер.

Предпазването от такова заболяване, при което фамилна обремененост има, е много трудна задача. Природосъобразният живот би могъл артрита заключен да държи и условия да се развие да не му създава. Ако някой от гръбначно заболяване страда, именно този антиген да изследва. Също така и ревматоидният фактор да се изследва. Но още не значи всичко това, че да се избегне включването на заболяването е възможно.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *