План – диета при болки причинени от панкреатит

Панкреаса е голяма жлеза зад стомаха и в близост до дванадесетопръстника, която образува храносмилателни ензими и инсулин. Ензимите са отговорни за разграждането на протеините, мазнините и въглехидратите на по-прости вещества, които могат да бъдат абсорбирани по-лесно от тънките черва.

Когато храносмилателните ензими започнат да се активират още в панкреаса, а не в дванадесетопръстника те причиняват възпаление, което се нарича панкреатит. Съществуват много възможни причини за панкреатит, като някой от тях са алкохолизъм, пушене, усложнение след коремна операция, камъни в жлъчката, инфекция или нараняване на корема, високи нива на мазнини в тялото, фамилна анамнеза за болестта, язва или кистозна фиброза.

Хората страдащи от панкреатит могат да предотвратят бъдещи проблеми ако си създадат здравословен план – диета, в противен случай може да се стигне до преминаването от остър към хроничен панкреатит, който е изключително опасен дори и за живота на засегнатият от него.

  1. Яжте на малки порции, но по-често. Продуктите, които трябва да се избягват са кофеин, цигари, пикантни храни, яйца, масло, сирене, пържени храни, бекон, пица, бира, боб и други газообразуващи храни, тъй като те могат да доведат до допълнително възпаление на панкреаса.
  2. Храни с ниско съдържание на мазнини – при хроничен панкреатит е забранено превишаването на 30 грама мазнини за целият ден. Препоръчва се консумацията на пресни плодове и зеленчуци, пълнозърнести храни и постни меса. Спанака, боровинките и червеното грозде са изключително богат източник на витамини и антиоксиданти, които са много ефективни в борбата с панкреатита. Избягвайте червените меса, колбасите, както и бекона и другите тлъсти меса. Пуешкото, пилешкото и крехкото свинско месо, както и рибата са добри алтернативи за заместването на тези, които не са препоръчителни.
  3. Избягвайте млечните продукти с висока масленост. Тук се включват всички видове сирене, масло, сметана и необезмасленото мляко. Киселото мляко обаче може да помогне за подобряване на чревната флора, тъй като съдържа много пробиотици и микроорганизми като лактобацилус булгарикус.
  4. Приемайте достатъчно течности, защото заради панкреатита тялото става много по-склонно към дехидратация. Препоръчва се да се приемат повече от 2 литра вода всеки ден.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *