Жените и обувките – любов без край

Разглеждане и купуване на обувки: дейност, която изглежда, че е любима на повечето  жени. Дори и ако те вече притежават много, много обувки, едва ли ще се откажат от поредния нов чифт.

Обувките са символ на всички жени. От високите токчета, през равните балеринки до летните ботуши и сандали, очевидно, че винаги ще има едно празно място за още един чифт, който ви намига от витрината на някой магазин. Ами да, очевидно обувките са една от “слабостите” на жените.

От отговорите на 3000 жени, интервюирани във Великобритания, е установено, че средно, всяка жена притежава 20 чифта обувки. От тях по-голямата част – средно 11 чифта са обувани само веднъж и вероятно никога не ще бъдат обути отново. Смята се, че паричната стойност на тези изоставени обувки е около 450 евро на жена. Въпреки това, когато ги попитат дали те ще купуват повече обувки през следващата година, по-голямата част от анкетираните са отговорили, че да, ще купуват отново. 10% от участничките в анкетата също така са  разкрили, че ще увеличат разходите си до 650 евро, за да успокоят това истинско пристрастяване към обувките.

Но за наша изненада,  проучването не свършва до там, всъщност, почти една трета от анкетираните откровено признават, че са похарчили парите си в поне една покупка, която е изглеждала добре в магазина, но това се е оказабило загуба, защото след това обувката не им е харесала. Проучените  жени са заявили още, че те пазят обувките си, средно в продължение на три години, преди да ги изхвърлят.

Въпреки това, мнозина от тях признават, че е трудно да се освободят от онези обувки, които са им били любими: 21% казват, че задържат такива обувки, дори ако и да не ги носят .Обувките се поставят в дрешника или в гардероба при 55% от анкетираните.Въпреки това, една от всеки пет жени признава, че ги оставя, някъде на друго място: разпръснати в хола или някъде другаде в къщата или дори в колата. Но кое е това, което провокира жената да си купи нови обувки? 37% от жените купуват нов чифт обувки, просто защото това ги кара да се чувстват по-добре. 52%, защото им трябват за съчетаване с нова рокля, 18% за да са модерни, и 10%, защото не могат да се разминат без покупка.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *