Затлъстяване при децата

Затлъстяването може да започна още от най-ранна детска възраст и да продължи през юношеството до зряла възраст. Едно дете се счита, че е с наднормено тегло, когато ИТМ е над 25. Колкото показателите са по-големи, толкова по-опасна става ситуацията. Рисковите фактори, които възникват при затлъстяването са драстични. Деца с наднормено тегло са много по-податливи на развитие на диабет тип 2. Този вид диабет е свързан с проблеми с бъбреците, слепота, сърдечни проблеми и увреждане на нервите.

Проучванията показват, че затлъстелите деца са изложени на голям риск от преждевременна смърт. Една от причините, поради която експерти смятат, че затлъстяването е широко разпространена епидемия е факта, че на пазара се разпространяват високо калорични храни, които предизвикват повишаване на теглото. Заведенията за бързо хранене са на всякъде. Бързият начин на живот и бързото хранене забавят метаболизма и това води до затлъстяване. В много от случаите родителите имат голяма вина за наднорменото тегло при децата.

Справяне с епидемията от затлъстяване

За да се справим с проблема, ние трябва да сме достатъчно информирани. Това от което се нуждаем е обществена платформа за разпространение на информацията. В училищата трябва да се въведат изисквания за предлагане на здравословна храна. Машините за пакетирани храни на такива места трябва да бъдат напълно забранени.

Трябва да се знае, че драстичните промени няма да донесат положителни резултати, а най-вероятно ще имат обратен ефект. Родителите трябва да полагат усилия и да направят всичко възможно децата им да консумират здравословна храна. Въпреки че изкушенията са навсякъде, трябва да се направи така, че значително да се промени режима на хранене на децата.

Консумацията на нискокалорични храни, не означава че детето ви се храни здравословно. Децата освен, че не трябва да са с наднормено тегло, те трябва да бъдат енергични, а това може да се получи само чрез консумация на здравословна храна.

Водещо значение за справяне със затлъстяването има промяната на навиците. Това е възможно чрез даване личен пример, който децата ще последват. Бъдете част от промяната. Ходете повече пеша, правете физически упражнения като фитнес, танци , баскетбол и др.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *