Защо използвам все още настолен компютър?

Почти всеки днес твърди, че бъдещето е в мобилните компютри и аз не отричам това, но имам няколко по-специфични аргумента, които ме карат да продължавам да използвам настолен компютър наравно с лаптоп и таблет.

Всъщност истината е, че ако се занимавате със създаване на мултимедия, видео или аудио продукти, то със сигурност един настолен компютър би ви свършил доста по-полезна работа. Представяте ли си музикално студио със скъпа аудио карта с една купчина кабели около нея, с накачени монитори (звукови) и редица други свързани компоненти, а в средата лаптоп – вероятно не. Със сигурност по-скоро очаквате настолен компютър с два монитора (визуални) със сложна и постоянна окомплектовка.

Освен всичко останало един настолен компютър е доста по-евтин. Всъщност, ако сравните един лаптоп на цена 1000 лева с аналогична машина от десктоп тип, то със сигурност ще се изумите каква конфигурация можете да си купите са тези пари. Разликата в скоростта е чудовищна. Ъпгрейда е в пъти по-евтин и по-лесен. Винаги можете да добавите още един вътрешен хард диск и т.н. и т.н.

Друг недостатък на преносимите решения за сметка на стандартен настолен компютър е количеството топлина, което генерират. Като за капак на всичко няма кой да ме убеди, че е по-приятно да играеш някоя от последните RPG игри на преносим, а не на настолен компютър с огромен монитор.

Да наистина използваните лаптопи и таблети са преносими, но закачете към тях, ако се нуждаете от разширения следните неща:

  • Зарядно устройство
  • Външен хард диск
  • Тонколони
  • Периферна мишка
  • Периферна клавиатура

Накрая се оказва, че ако сте вкъщи, то използването на настолен компютър не е никак лоша идея, а дори напротив едно мъдро и стратегическо решение.

Когато говорим за компютър за работа, то настолният такъв продължава да бъде класика в жанра. И докато една секретарка може да работи на лаптоп, то един експерт по графичен дизайн например в повечето случай би предпочел настолен компютър с 22 инчов монитор.

Published by dg_seom

Името ми е Димитър Георгиев и съм професионален SEO копирайтър (виж Google). Поддържам и редица свои сайтове, сред които сайт за безплатни връзки срещу статии Article-bg.eu, SEO оптимизация & застраховка живот

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *