За какво ни е математиката?

Ще кажете: “За какво ми е притрябвала тази математика”. Ами тя ни помага да  решаваме ежедневни проблеми.

Замислете се? Колко пъти през деня се сблъсквате с математика?

Събуждате се,   поглеждате към  часовника и върху него виждате цифри. Пиейки от сутрешното си питие, решавате да пуснете любимият телевизионен канал,  взимате дистанционното  и пак числа. Хапвате и решавате да се обадите на приятеля, с който днес имате среща. Грабвате телефона, който е пълен с математика – телефонни номера, чипове и платки  (А ако я нямаше математиката, дали ще има телефони?). Поглеждате пак часовника –  има време. Решавате да отидете на пазар. Правите списък на нещата, които ще купите и пресмятате, колко пари ще  трябва да вземете.

И така днес ще карате кола или ще използвате градския транспорт, ще работите с компютър, ще играете на игри и т.н. През деня ще Ви се налага многократно да пресмятате и решавате различни задачи по математика без дори да го осъзнавате, защото математиката е навсякъде и във всичко. Тя е като въздуха. Нашият свят не би съществувал без математика. Благодарение на нея се развиват всички науки и технологии. Благодарение на нея има телефони, коли, компютри и всякъкви машинки, които ни помагат или забавляват.

Това е мили деца и възрастни, харесвате или не – без математика не може. Обичайте математиката – задачите свързани с движение, пари, време, геометрия,  работа, дати  и други задачи ни подготвят за задачите в живота. Дори и да не я обичате, не я зарязвайте напълно, а тя ще  ви  е от полза в живота.

Накой може да попита “Как да я науча тази математика като всичко е толкова сложно?”.

Ами тренирайте. За да сте добри в спорта трябва да тренирате, същото е и в математиката. С тренировките се изграждат пътечки в мозъка (връзки между невроните), които умът ни използва. Решавайки определен тип задача вие изграждате пътечка, която утъпквате с всяко подобно решение и всеки следващ път ще вие е по-лесно.

Няма глупави хора. Има нетренирани. За да знаят и могат трябват упражнения и когато има, кой да  покаже начина, като например учител, родител или например SBORNIK.BIZ нещата са по лесни.

Някой ще попита: “Какво е SBORNIK.BIZ?”. Ами това е сайт с куп решени задачи по математика от различни категории и класове. Сайт в който се събират вашите задачи и нашите решения.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *