Успешен бизнес с франчайз метод.

Искате ли да станете велики като McDonald’s? Франчайз е модерна система, но дали тоаи механизм е подходящ да пораснете начин? Дали пък да основете собствени дъщерни фирми не е по-добре за Вас? Отговорите зависят от бизнеса, който имате в момента и какъв искате да стане той или да имате в бъдеще. Зависи дали бизнесът Ви в момента е подходящ да бъде франчазиран и дали е най-добрият начин да го постигнете.

Франчайз е подходящи метод, ако искате да разширите бизнеса, който имате в момента, до общонационално или международно ниво. Капиталът за експанзията в този случай се осигурява от Вас – франчайзополучателя, а не от франчайзодателя. Така ще може да имате стотици обекти, без да имате собствени средства или да търсите кредити. Но ако планирате в нови пазари само няколко обекта, по-добрият вариант вероятно ще бъде основаването на дъщерни предприятия или собствени представителства – така разноските по основаването и поддържането на франчайз системата ще се станат прекалено високи. Също така трябва и да си зададете въпроса – готови ли сте да промените стила на управление, понеже за Вас ще работят хора, които не Вие ще назначаване и ще уволнявате, а също и защото ще попаднете в сфера, където все още сте без опит. Друга важна страна е, че Вашите служители в дъщерните Ви фирми няма да носят типичната енергия и самоотверженост за франчайзинга, защото не собственици, а са наемници.

Много важно ключово решение е, дали Вашият бизнес става за франчаз, защото дори и да е много успешна фирмата Ви, дори и да сте решили, че тази система е за Вас – не е гаранция, че успешно да бъде франчазиран бизнесът Ви. Важно е той да прилича на добра бизнес възможност да произвежда нещо неповторимо и изключително, да събужда фантазията на бъдещите Ви франчайзополучатели и да няма аналог.

Друго условие е, наличието на силна търговска марка и франчайз – концепция, която да бъде „преподавана” – обяснена и разбрана от другите, при това без особени усилия. Да не забравяме, че гениалните неща са и гениално прости – Вашата франчайз-система да е така подредена и документирана, че бъдещите франчайзополучатели да могат да я копират и ползват.

Франчайз в чужбина – Salone Franchising

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *