За тези, които пазят диети

Когато става дума за диети за отслабване, тънка е границата между дисциплината на хранене и не здравата идея, между здравословната въздържаност и крайното отричане. Когато в желанието да бъде със стройна фигура се премине тази тънка граница, жената се превръща в диетичка.

Полезно е да знаеш, че според специалистите-диетолози, си на ръба да се превърнеш в постоянно спазваща диети жена, в случай, че:

  • Мислиш за всеки залък храна, който си изяла през последните два дни.
  • При вида на порция с храна директно изчисляваш броя на калориите и грамовете мазнина, които ти носи.
  • Се храниш с едни и същи храни всеки ден.
  • Твоят ден е развален, ако хапнеш “лоша” храна, например едно шоколадово десертче.
  • Похапваш в точно определени часове от деня.
  • Искаш да похапваш сама.
  • Игнорираш организма си, когато ти казва, че е гладен или сит.
  • Не можеш да минеш покрай теглилка, без да се претеглиш колко килограма си.
  • Използваш всяка свободна минута да правиш упражнения за отслабване.

Тези неща ще те накарат да заключиш, че всички, които спазват диети имат проблем с теглото си. Изненадващо нещата не стоят по този начин. Истина е, че някои от тях са опасно дебели. Други са с 5-6 килограма над нормата. Но трети в никакъв случай не се нуждаят от диети. От здравна гледна точка тези хора са с точното тегло, но те не са стигнали до своята идеализирана (и нереалистична) идея колко трябва да тежат.

Около половината от хората на диета спадат към последната категория. Но дали го осъзнават, или не, те са на режим за отслабване по незначителни причини. Стараят се да свалят теглото си под естествените му предели. И не им е лесно, тъй като тялото е против.

Не е рядкост постоянната диета е наложена не от идея за перфектна фигура, а поради нужда от контролиране на ситуацията. Ограничавайки своето хранене, такава жена поддържа чувството си за сила и компетентност, което е опасно и може да доведе до анорексия, например.

Дали неспиращото пазене на различни режими ще се превърне в проблемно, зависи от различни фактори, които включват това дали е необходимо да свалиш килограми поради здравни причини, дали да се храниш здравословно и дали ще позволиш на стремежът да намалиш теглото си да вземат мястото на по-важните неща в живота ти.