Избор на отлично домейн име

Едно от първите неща, с които трябва да се справите още преди да започнете изграждането на уеб сайт е също така и една от най-трудните ви задачи – избор на домейн име. Вероятно сложността на този избор се крепи на факта, че домейнът освен, че трябва да звучи страхотно, също така трябва и да бъде свободен. За съжаление много от хубавите домейн имена са заети много преди да планувате вашия онлайн проект. Въпреки това, не губете надежда, защото все още можете да попаднете на име, което да се превърне в истинска находка! Прочетете няколко важни съвета отдолу, които трябва да имате предвид при избора на домейн името ви.

  1. Изберете подходящо домейн име

Най-често използваната практика при търсене на домейн име е то да съвпада с името на сайта ви. Да кажем, че уеб сайтът ви е кръстен или има заглавие „Какво искаме от живота“, тогава най-добре би било домейнът ви да бъде например whatwewantfromlife.com, която техника още е известна като брандирано домейн име. Посоченото е от голямо значение, особено когато сайтът ви изгради добро име в интернет и натрупа повече посетители, за които ще бъде лесно да го намират, тъй като домейнът ви е подходящ.

Проблемът свързан с това да регистрирате домейн име, различно от заглавието на сайта или тематиката му е свързан преди всичко с това, че посетителите вероятно ще запомнят заглавието на сайта, но далеч по-трудно и самият домейн (освен ако не е нещо хитро и лесно). Старайте се да дадете „име“ на уеб сайта и домейна си, което да подсказва на посетителите, какво ще намерят ако влязат във вашия онлайн проект. Ако тематиката на сайта ви ще бъде посветена например на риболова, то уверете се, че информацията вътре отразява света на риболова.

  1. Използвайте ключови думи

Като собственик на уеб сайт, със сигурност бихте искали колкото се може повече посетители. Един от начините да увеличите трафика към сайта си е да използвате една или две от най-важните ви ключови думи. За жалост, този похват отдавна е овладян и може да се окаже сложно, тъй като конкуренцията умело го ползва, освен ако нишата ви е по-слабо конкурентна. Има и добра новина, интернет пространството е далеч от състояние на „вакуум“, където всички домейни са заети, затова потърсете и обмислете вариантите с ключовите думи, а ако се спрете на домейн, не чакайте, регистрирайте го! Ако се справите с тази задача, определено ще имате и по-голям успех с резултатите от оптимизацията за търсачки (SEO) и класирането на сайта ви.

  1. Домейн името трябва да бъде кратко

Това е твърде важен фактор, тъй като е доказано, че хората не помнят дългите имена. Друго предимство на по-кратките домейни е, че са по-лесни за спелуване от посетителите ви. Все пак, старайте се да се придържате към концепцията на сайта си, а не единствено да избирате домейн името от гледна точка на броя на символите, които го съставят – това може да се окаже рискован похват или иначе казано да доведе до лошо брандиране.

  1. Изберете идеен домейн

Нека разгедаме следния пример, искате да запазите домейн име за сайта за „Готини приложения“ т.е. CoolApplications.com, който естествено отдавна е регистриран от някого. Проявете креативност, например CoolApps.com. Заслужава си да помислите по въпроса, всичко това може да ви донесе много ползи ако разработите онлайн проекта си качествено в съчетание с добро домейн име.

За финал ще ви посъветвам да не се притеснявате. Обмислете внимателно целите си, отделете колкото е възможно повече време на проучване за подходящ домейн, запазете го и дано онлайн начинанието ви доведе до успехи!