Откъде да вземете снимки за вашия сайт или блог

Платени борси за изображения

Безпосрно има много борси за изображения в мрежата. Въпреки това ще срещнете огромна разлика в цените. Има случаи, при които дадена категория със снимки е много професионална, с много високо качество по мнение на автора им, цената естествено е изключително завишена и би могла да бъде приета есинствено ако сте някоя достатъчно заможна реклмана агенция или имате опит в закупуването на скъпи снимки. Ако можете да отделите между 10 и 100 долара за снимка, то непременно разгледайте Getty Photos, Jupiter Images, IMHO, BigStockPhoto, Corbis Photo и много други. Ако ви се налага да използвате множество изображения ви съветвам да се възползвате от абонаментните предложения на борсите. Все пак търсете внимателно и сравнявайте цените, убеден съм, че можете да намерите отлични сделки.

Стандартна фотографска борска

Този тип борси са подобни на посочените платени борси отгоре и дори в някои случаи са собственост на едни и същи компании. Действително при този вид борси има лек спад в качеството на снимките, но това е компенсация в цената на изображение или абонаментен план, които са много по-поносими за бюджетита на повечето уеб мастъри, издатели и дизайнери. Борси от този род са например: IstockPhoto, ShutterStock и Photospin.

Лично аз ползвах IstockPhotos за доста дълъг период от време, до момента, в който през последните години започнаха да взаимстват модела от IMHO и да увеличават значително цените. ShutterStock предлагат два варианта: директна цена, с което можете да ползвате сайта във времето (не изтича във времето) или месечен/годишен абонаментен план, който ви позволява да теглите определен брой снимки на месец. Трябва да разберете от колко точно снимки се нуждаете за вашите цели. Photospin е сравнително нов тип борса. Докато те имат значително по-малко на брой снимки спрямо останалите им конкуренти, тяхната концепция е да компенсират с изключително разумни цени (например към момента за 329 долара можете да се сдобиете с годишен абонамент). Лично аз използвам Shutterstock и Photospin в момента. В зависимост от това колко важен е проектът, по който работя или снимката, от която се нуждая, чисто и просто избирам измежду двете борси. Някои от услугите на борсите включват и лиценз за повече от едно работно място, което е подходящо при по-големите компании. Цените на IMHO в тази насока са наистина нелепи. Ако наистина се нуждаете от подобен лиценз, използвайте скрипт light boxes и един човек/компютър да сваля съдържанието от light box скрипта.

Безплатни фотографски борси

Подобно на платените услуги на борсите за снимки, съществуват и безплатни такива. Снимките от подобен вид борси действително могат да бъдат хит или пропуск при съмнително качество. В много от случаите, безплатните борси са собственост на компаниите държащи платени борси, с едничката идея да ви подтикнат към купуване на нещо платено. Пример за такива услуги сa Sxc.hu и StockVault.

Подобен род услуги ви приканват да се свържете с фотографа направил снимката и да му искате позволение да използвате снимката, включително да посочите ресурса, откъдето сте я взели. В практиката намирам за абсолютно безпредметно да се борите с подобни предизвикателства, за сметка на спестените пари. Избягвам да използвам услугите на безплатните борси, вместо това търся изображения с creative commons лиценз.

Услуги с Creative Commons

Много професионалисти, аматьори или обикновени хора избират да защитят техните снимки с лиценз creative commons. Creative Commons е сложен звяр, който е извън темата на тази публикация, въпреки това ще отбележа, че има някои видове creative commons, които ви позволяват да използвате снимките с комерсиални цели. Важно е да знаете разликите в лицензите, когато се захващате с тези неща. Източници с creative commons лицензи, които позволяват комерсиалната употреба са Wikipedia, Flickr и Google Image Search. Когато използвате тези услуги, се уверете, че използвате creative commons за комерсиална употреба. За съжаление някои хора добавят снимките си с лиценз за комерсиална употреба от потребителите, но същевременно отбелязват като свойство, че не могат да се използват за комерсиални цели. В такива случаи се стига до объркване и доста главоболия. Избягвайте такива снимки, защото би било безсмислено и да обучавате авторите им за грешките, които допускат. Ако искате да използвате creative commons снимки от Flickr, пробвайте с PhotoDropper разширението (работи чудесно и прави цялото тромаво разлистване на страниците за вас). Важна особеност на creative commons картинките е, че ще се наложи да посочите източника, от който сте ги взели.

Flickr

Понякога се случва да не можете да откриете снимките, които ви трябват чрез посочените отгоре варианти. В такива случаи препоръчвам да предприемете търсене във Flickr. Ако откриете снимка, която ви харесва, просто се свържете с автора й и вижте дали можете да постигнете договорка. Обяснете на авторa за какво точно ще използвате снимката му, как ще я използвате и че можете да ги цитирате и да им дадете линк. До момента съм постигнал доста голям успех с подобна тактика. Не отказвайте ако поискат от вас да дадете линк с добър анкър текст към някой коменрсиален сайт. Наистина, не се правете на интересни. Понякога можете да договорите разумна цена с автора, например аз платих 50 долара за пакет от 5 снимки, които наистина си заслужаваха. Вярно е, че сумата която платих е повече от това, което бих платил на борса за снимки, но истината е, че се сдобих с по-уникални фотоси, които никой друг не притежава. Ако случайно попаднете на професионален фотограф, твърде вероятно е да ви поискат дори сума от по няколко стотин долара на снимка. Учтиво предайте отказа си в такава ситуация и обяснете, че въпросната сума надхвърля бюджета ви (освен разбира се ако това не е така). Човекът отсреща ще схване накъде биете и вероятно ще свали цената. Не се правете на приятно разсеяни и да използвате нечия снимка без позволение, защото това действие ще се обърне срещу вас, при това със стряскащи последици.

Craiglist, Backpage или местни обяви

Понякога се нуждаете от снимка направена в определена местност, а същевременно вие не живеете на това място (не сте местен). В случаи като този, наемането на фотограф аматьор или абсолютен новак в снимането би ви свършило чудесна работа. Попитайте го да ви покаже някакви примерни свои снимки за да имате идея за качеството на работата му. Бъдете много детайлни и описателни за това, което търсите. Повечето детайли винаги са по-добър вариант от по-малкото. Например, „направи снимка на ресторанта на Петър“ не е толкова ясно казано отколкото „направи ясна снимка на фокус, през деня на ресторанта на Петър, без да има минувачи или други обекти на снимката“. Определено ще получите два коренно различни резултата. Въпреки това, дори и да дадете най-добрите инструкции на света, вероятно пак няма да е достатъчно за постигане на желания резултат. Ето защо моят съвет е да поискате от човека количеството снимки, от което се нуждаете, умножено по 2 или 3. Така ако се нуждаете от 5 снимки, но поръчате 15, реално би следвало да получите поне 5, които да стават, освен ако сте наели неподходящия човек.

Ето и изводите от статията:

  • Потърсете измежду платените борси за изображения и се спрете на една или две, които отговарят на бюджета ви.
  • Използвайте creative commons в случай, че няма достатъчно добри платени снимки.
  • Обърнете се към Flickr за да проверите дали няма да се появи възможност да използвате снимки, които не са с creative commons лиценз.
  • Сдобийте се със локални снимки, направени от местни хора като използвате услугите на обяви подобно на Craigslist.
  • Ако всичко това ви се струва твърде много, потърсете SEO услуги или фирма, която ще ви помогне с изработката на уеб сайт или дизайн на сайтове.