Интериорни врати

Интериорните врати обикновено са изработени от по-лек материал, отколкото външните врати. Тяхната цел не е да защитават жилището от външните атмосферните условия или пък да създават сигурност и неприкосновеност на дома ви. Те са просто функция на личния ви живот.  Трябва да създават удобство и уют.

Материалът, от който са изработени вътрешните интериорни врати  може да бъде масивна дървесина, куха дървесна  сърцевина, ядрото на масивна дървесина  или фибростъкло.

Стандартната ширина на традиционните интериорни врати е обикновено 30 или 32 инча. Те могат да бъдат плъзгащи, джобни врати, сгъваеми, да се люлеят.

Люлеещите се врати са с монтирани стандартни панти и се срещат най-често в интериора на повечето домове. Това са вратите, с които сме свикнали и които се отварят навътре или навън, в зависимост от това, в кое помещение има повече място.

Т.нар. джобни врати се използват в помещения, където пространството е ограничено. Този тип врата е идеален за тесни пространства. Конструкцията им е такава, че при отваряне, вратата се прибира в стената. Използва се желязна релса, по която врата, посредством колелца, се плъзга. Ако вие сте се спрели на такъв тип интериорни врати, то монтажа им трябва да се предвиди още при построяването на жилището, защото в противен случай ще се наложи пробиване на стената.

Сгъваемите врати се използват най-често в дрешника. Те могат да се избутат или да се отварят настрани, за да позволи пълен достъп. Този тип интериорни врати  работят много добре в тесни пространства, които са неудобни за люлееща врата, като например в коридора или антрето.

От всичко това става ясно, че правилния избор на интериорна врата никак не е лесна задача. Тя трябва да е функционална и да допълва интериора, трябва да е съобразена с ролята на помещението, в което да е монтирана.

Разнообразието на модели интериорни врати на българския пазар, наличието на квалифицирани специалисти ще ви помогне във вашия избор.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *