Йога за контрол

Основната цел на йога е контрол над себе си и максимално себепознание да се достигне. Още от древността тя на човечеството принадлежи. Човешкото същество е съставено от душа, ум и тяло. Да ръководим ума си, да владеем тялото си, да открием на душата великите загадки и до равновесие да достигнем между тези състояния – умствено, духовно, физическо.

Крия йога означава на санскрит думата крия действие, проявление или практика. Системата от напреднали йогийски техники се състои, целящи психичните центрове да събудят или чакрите. Занимават се хора, които вече са овладяли на Раджа и Хатха йога техниките.

Бхатхи йога, или пътят на предаността, насочва към осъзнаване и реализиране на висшата ни същност канализираните вече емоции и чувствата. Основните принципи са любовта и вярата. Мъдреците казват, че най-висшата форма на Йога е това – бхатхи.

Гяна йога, или Пътят на познанието, учи как знанието да преобразуваме на практика в приложена мъдрост. Литературното значение на думата е „знание”, процес на медитативно осъзнаване, до истинското познание водещо. Не дума за интелектуално знание, до което чрез логически умозаключения се достига, а до интуитивно знание, в моменти на съзрение достигнато. Гяна йога е метод чрез интуитивни проблясъци на единение. Често се казва, че тя е най-трудната пътека йога, но не е съвсем вярно. Трудна е само, ако за вас не е подходяща. А ако е – спонтанно тя ще дойде. Но е вярно, че е за малцина, тъй като силна воля изисква и да се намери отговора – непреодолима нужда. Човек напълно трябва да се вглъби и себе си във въпроса да изгуби, който го вълнува, необходимия отговор да постигне.
През последните години все по-разпространено става и модно занимание йога. Хиляди хора се запалват по света и започват да практикуват, макар от тях малцина правилно да го правят и реално да знаят какво представлява. Има сред обществото общоприети няколко представи – за някои е гимнастика с причудливи упражнения и пози, за други е странно някакво медитиране, а някои си мислят дори, че е на религиозен принцип основана йога, като секта.

Истината е, че това е начин на живот, който да постигне хармония между тялото, ума и душата се стреми.

http://napred.bg

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *