Какво представлява остеопорозата

Остеопорозата е заболяване, което води до изтъняване на костите. Думата остеопороза, всъщност означава „порести кости” и се отнася до влошаване на качеството и плътността на костите, което увеличава риска от костни фрактури. Най-честите места за фрактури са тазобедрената става, гръбначния стълб или китките на ръцете.

Съществуват два вида клетки за десорбция и образуването на нова костна тъкан. Остеокластите са клетки, които разрушават костната тъкан. Остеобластите са клетки, които образуват нови костни клетки в кухините останали от разтварянето на тъканта. Здравината на костите зависи от баланса на тези два вида клетки. Остеопорозата се появява, когато повечето костна тъкан се разтваря, отколкото се възстановява.

Причината за заболяването обикновено се дължи на това, че костите губят повече калций отколкото си набавят. С напредването на възрастта това състояние се влошава и лечението е по-трудно преодолимо.

Симптоми на остеопороза

Най-често срещаните симптоми на остеопороза са болки в костите, болки във врата, болки в гръбначния стълб, мускулите и долната част на гърба, болка в корема, счупване на кости, умора, пародонтоза, крехки нокти и др.

Средства за лечение на остеопороза

  • Диета – оптималната диета за предотвратяване или лечение на остеопороза, включва приемането на достатъчен брой калории, като калций и витамин Д, които са от съществено значение за запазването на образуването на костна тъкан.
  • Упражнения – натоварващи упражнения могат да подобрят костната маса при пременопауза при жените и ще помогне за поддържане на костната плътност след менопауза. Физическата активност намалява риска от фрактури на бедрената кост при по-възрастни жени, като в резултат на увеличаване на мускулната сила. Повечето експерти препоръчват упражнения в продължение на поне 30 минути три пъти седмично.
  • Гроздовиден ресник – тази билка може да предотврати появата на остеопороза. Препоръчва се прием от 20 или 40 мг. два пъти дневно.
  • Спиране на тютюнопушенето – спирането на цигарите е силно препоръчително, тъй като те ускоряват загубата на костна тъкан. Едно изследване показва, че жените които пушат по една кутия на ден имат намаляване на костна плътност с 5-10%, което води до повишен риск от фрактури.
  • Злоупотреба с алкохол – дълготрайната злоупотреба с алкохол намалява образуването на костна тъкан и пречи на способността на организма да усвоява калций.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *