Как да почистим охлаждането на лаптопа

Редовно охлаждането дори на най-хубавите, и сравнително скорошни лаптопи да започнат да действат на много високи обороти и да издават особени, неприятни звуци. Това обикновено е признак, че лаптопът има неприятносити с охлаждането, което почти винаги е причинено от събирането на прекалено много прах около вентилатора.

Също както настолните компютри, ноубуците могат да засмучат големи количества прах. А защото в лаптопа всичко е натъпкано на толкова малко място, прахта е много по-опасна. Ако на вентилатора му се налага да работи непрестанно на високи обороти, няма да мине много преди лаптопът да почне да загрява много, блокира и е много вероятно да се повреди.

За късмет този проблем не е сложно да се оправи. Всичко необходимо е малка отвертка и спрей с въздух под налягане или неголям компресор.

Изключете лаптопа, отстранете адаптера и завъртете лаптопа. Вижте къде са въздушните отвори за охлаждането – при тях би трябвало да се намира малък панел за достъп. Развъртете винтовете на капака и го махнете – охлаждането трябва да е точно под него. В зависимост от модела на ноутбука, този процес може да се различава малко, но почти всички актуални модели разполагат с директен достъп до вентилатора.

Време е да издухате натрупалата се прах – препоръчително на открито. Продухайте перката на малки интервали от няколко различни ъгли, опитвайки се колкото се може повече продухвания да бъдат в посоката на въздушните отвори. Ако ползвате компресор, настройте го на ниско налягане и не дръжте дюзята много близо. В крайна сметка не искате нещо да се счупи.

Щом сте продухали всичката видима прах, поставете капака за достъп и батерията на местата им, след което пуснете лаптопа. Би трябвало сега да работи много по-безшумно и на по-ниска температура от преди.

В случай, че лаптопът ви е на повече от годинка, сигурно също се нуждае от тази процедура. Ако все още е в гаранция или ви е страх нещо да не се случи, за по-сигурно го дайте на сервиз.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *