За качеството на бебешките колички

Напоследък има все повече оплаквания от качеството на бебешките колички на българския пазар.

„Обичайно заподозрените” са Chipolino, Bertoni и Cangaroo, но все повече се случва и от различните Premium марки. Най-честите оплаквания са от скърцане при сгъване/разгъване. Трябва да отбележим, че производителя няма вина за това (поне в повечето от случаите). Причината се казва ПРАХ. По разбитите ни улици, които не се мият редовно прахта е в изобилие  и при употребата тя се набива в механизмите на колички, откъдето идва и неприятното скърцане. Най-застрашени са количките с лагери, тези които имат чупещо се шаси. Какво трябва да направим. На първо място – една пароструйка (водоструйка) би помогнала. В никакъв случай не използвайте смазка  – на първо време смазката ще подобри нещата, но не след дълго скърцането ще се появи отново, и то още по силно, тъй като ново количество прах ще полепне по смазката. По добре е да се използва обезмаслител (Bebe Confort предлагат такъв) или силиконов спрей.

За да не останем с чувството, че ние в България сме винаги излъгани, а на запад всичко е по-хубаво, ето малко данни от другата страна на Атлантика. Организацията на потребителите в  USA Consumer Report тества около 24 от комбинираните колички за безопасност,  леснота на изполване и за разглобяване и товарене.

В книгата на Денис и Алан Фиелдс за бебешки колички, “Baby Bargains” има много по-голямо разнообразие на модели от колкото в докладите на организацията на потребителите. В Babble.com и в BabyGizmo.com могат да се видят как са тествани различните модели колички. Много шумотевица се вдига около търсените във висок клас колички от Bugaboo, Quinny и Stokke.

На пример Stokke Xplory струва около 2000 лв. и това е само за базовия модел, който се продава без аксесоари. Ревютата и тестовете показват, че не е много по добра от други по евтини колички.

В действителност тестовете разкриват някои компромиси. Например Xplorе няма кошница за багаж, има само една много малка чанта с цип. Така количката изглежда семпла, но няма място за чанта с пелени, одеяло, играчки.

Ето защо и ние се консултирахме със стотиците написани мнения от родители, хора, които използват тези колички и експертите, които са ги тествали. Ако използваме за пример супер модерните  Bugaboo Bee в която много от най надеждните експертиза се влюбили заради лекотата с която се движи, като на сън.Но пак някой от родителите са имали кошмарни преживявания с рекламации и обслужване на клиентите заради Bee, която бързо се разпада.

В Amazon.com потребителите се оплакват от различни части:  пропускащи покривала за дъжд, колела, рамки и спирачки. Около 22 500 продадени Bugaboo Bee от Август 2007 до Април 2009 са били върнати за поправка заради проблеми със спирачките и седмици наред чакане за резервни части, които понякога дори не пристигат.

След като са похарчили много пари за скъпата  Bugaboo Bee някои родители са принудени да закупят втора количка, защото Вее не може да бъде ремонтирана или защото детето им вече не се побира в нея преди да е навърщило 2 години, оплакване,което се вижда многократно в  Buzzillions.com.

Bugaboo признава, че са пуснали на пазара недовършен продукт. Според Блога на Денис и Алан Фиелдс компанията е модефицирала Вее през 2010 с по голяма седалка и спирачки, които наистина спират.

Но клиентите продължават да сигнализират за проблеми и да се оплакват от липсата на заинтересованост от старана нафирмата  и обслужване на клиенти. Като тцяло Вее прави много добро първо впечатление,но има много други колички, включително и между ефтините от които родителите са много по-доволни.