Видове инфекции на кожата причинени от гъбички

Гъбички предизвикващи Микоза

Микозата, известна още като трихофития педис е разпространена е повече при мъжете. Засяга кожата между пръстите на краката. Засегнатата зона се зачервява, подува, предизвиква излющване и силен сърбеж. Този вид инфекция е заразна. Ако не се лекува правилно може да доведе до образуването на болезнени мехури. За да се предпазите от този вид заболяване, трябва да поддържате много строга лична хигиена и да подсушавате много старателно краката си. Противогъбичните лекарства могат да лекуват ефективно микоза.

Трихофития на тялото

При тази инфекция обикновено засегнатата зона е тази на корема и крайниците. Наблюдава се появата на червеникави релефни петна по кожата, които лесно се разпространяват. Домашните животни са най-честия източник на тази инфекция. Лечението се провежда с противогъбични кремове и спрейове.

Гъбична инфекция на скалпа

Съществува гъбична инфекция, която се нарича кел capitis. Тя е силно заразна и се разпространява лесно особено при децата. Симптомите се изразяват в силен сърбеж по кожата на скалпа, възпаление и понякога загуба на коса. Това заболяване се среща по- често в районите от Африка и Централна Америка. Понякога симптомите на тази инфекция могат да бъдат сбъркани със състояние на тежък пърхот. Обикновено лечението на това заболяване се провежда с противогъбични лекарства.

Млечица

Причинител на тази инфекция е гъбичката кандида албиканс. Най-често засегнатите зони са в устата, вътрешната страна на бузите и езика. Налепите в устата засягат предимно деца, в резултат на което се появяват малки ранички, които понякога могат и да кървят. Лечението се провежда с противогъбична вода за уста.

При жените се среща и така наречената вагинална млечица. Симптомите на вагиналната млечица включват отделянето на жълтеникав секрет, възпаление и сърбеж на засегнатата зона. Обикновено се предписват противогъбични свещички и лосиони. За да се предпазите от този вид инфекция, лекарите препоръчват да се намали консумацията на сладки храни.

Гъбичните инфекции са състояния на кожата, които с подходящи медикаменти и спазване на строга лична хигиена, могат да бъдат излекувани.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *