Как да отпушим канала на мивката и да предотвратим запушване

Когато от мивката ви излиза неприятна миризма, то тя най-често се дължи на запушеният сифон, който не може да отведе отпадъчната вода и се налага да вземете спешни мерки за отпушването на канала.

Тук ще ви предложим няколко полезни съвета как да отпушите канала на мивката, а някои от съветите можете да използвате и за да предотвратите запушването на тоалетната, ваната и други части от домашната ви канализационна инсталация, а така да не ви се налага да търсите услугите на опитен водопроводчик.

Първият съвет, който трябва да спазвате, за да не ви се наложи отпушването на канали във вашият дом е преди да започнете да миете чинии да се уверите, че сте изхвърлили остатъците от храната в кофата за боклук, а не в канала на мивката.

Втората добра практика е от време на време да пускате много гореща вода да тече през канала на мивката, ваната, тоалетната и други, така ще се отървете от неприятната миризма, идваща от канализацията, а също така се явява и добра профилактика на канализационната ви система и начин да отпушите слабо запушени канали, които са склонни да се запушат напълно.

Третият съвет, който ще опишем в тази статия за отпушването и поддръжката на каналите е добрата практика веднъж седмично да изсипвате по една супена лъжица сода за хляб в проблемния канал, а след това да добавите към нея и четвърт чаша оцет или лимонов сок, като така получената консистенция оставите да подейства за около половин час и пуснете гореща вода, за да я отмиете от тръбите и по-този начин да подобрите тяхната проводимост, отстранявайки излишните налепи и миризми и спестявайки си преждевременното обаждане на специалист водопроводчик.

Ако вторият и третият метод за профилактика и отпушване на тръбите не успеят да подействат, то можете да си вземете специален препарат за отпушване на канали, който да ви помогне с тази дейност. Добре е както при всяка друга подобна химическа субстанция да проверите написаното на етикета на продукта, за да избегнете евентуални проблеми за вашето здраве или тръби и винаги следвайте препоръките на производителя за безопасна работа с веществото.

Използвайте в рамките на разумното подобни препарати, тъй като те са съставени от високо токсични материали и не влияят добре както на околната среда така и на тръбите в канализационната система на вашия дом.

Още един начин да поддържате и да отпушвате канали и то съвсем безопасен и екологичен е да използвате при опит за отпушване на тръбите една проста химична реакция, наречена неутрализация и представлява реакцията, протичаща между основа и киселина, при която като продукт се отделя сол и вода. Тя включва изсипването на половин чаша сода, която се явява основата в реакцията и половин чаша оцет, който пък е киселината. Въпреки безобидните продукти, който се получват в следствие реагирането на двете вещества едно към друго, то реакцията между тях протича бурно и отпушва канали най-спокойно.

Ако все пак нищо от изброените неща не ви помогне да се справите с отпушването на тръбите на мивката, ваната, тоалетната и т.н. , то е нужно да повикате водопроводчик, за да отпуши тръбите с време, за да не се наложи после да къртите тоалетната чиния например.

Published by dg_seom

Името ми е Димитър Георгиев и съм професионален SEO копирайтър (виж Google). Поддържам и редица свои сайтове, сред които сайт за безплатни връзки срещу статии Article-bg.eu, SEO оптимизация & застраховка живот