Паулу Коелю между вярата и лудостта

Паулу Коелю е един от най-продаваните и четени автори на книги в света. Роден е в района Ботафого в Рио де Жанейро, на 24 август 1947 г, на същия ден като неговия литературен идол Хорхе Луис Борхес, но много години по-късно.

Докато се превърне в една от световните звезди на съвременната литература, Паулу Коелю преминава през хиляди ситуации, едновременно добри и болезнени, които днес са само спомени, въплътени в много от неговите книги.

От ранна възраст Паулу Коелю мечтае да се занимава с изкуство и писане на книги, което е неразбираемо и плашещо за родителите му, типични представители на средната класа. Един от любимите автори на Паулу Коелю, Хенри Милър, поражда в младия Паулу и любовта към театъра.

Поради факта, че не се справя с учението, Паулу Коелю е записан от родителите си в строгия колеж на йезуитите Сан Игнасио, за да стане по-дисциплиниран, но резултатът е, че той загубва религиозната си вяра. Именно при йезуитите бъдещият автор на книги печели и първото си поетическо състезание.

На 17 години Паулу Коелю е вече неконтролируем и дотолкова не се справя с учението, че се налага родителите му да платят, за да завърши средното си образование. Отчаяни, те го изпращат в клиника за душевно болни, въпреки че няма душевно разстройство. Причините за хоспитализацията все още не са напълно ясни, но според медицинския картон младежът има сексуални проблеми, не е достатъчно зрял за възрастта си, раздразнителен е и се държи враждебно към околните. Най-ужасното нещо в клиниката според Паулу Коелю е, че е осъзнал, че може да избере лудостта пред реалността и да прекара живота без да прави нищо. Неуспял да се примири с този факт, Паулу Коелю бяга цели три пъти от клиниката, където е настанен. По-късно преживяванията му от психиатричното заведение го подтикват да напише една от най-знаковите си книги, “Вероника решава да умре”.

Запален пътешественик, Паулу Коелю решава да обикаля света в продължение на 6 месеца. По време на това пътешествие писателят изживява в Германия извънредно силно духовно пробуждане, което го връща към корените на католическата му вяра. През 1986 г. изминава заедно с духовния си учител известния път до Сантяго де Компостела в Испания. В резултат се появяват книги като “Дневникът на един маг” и “Алхимикът”, превърнали го в един от най-успешните автори на нашето време.

Към днешна дата Паулу Коелю е най-продаваният португалоезичен автор на всички времена и има публикувани 30 книги, преведени на 71 езика, от които са продадени над 100 милиона екземпляра в повече от 150 страни по целия свят.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *