Нежелани странични ефекти при инжектирането на колаген

Натуралният протеин колаген се използва за козметични цели от 1976 г. В естествени условия белтъкът колаген може да бъде открит в цялото тяло и осигурява чудесна структура и еластичност, така че може да бъде оформян по различни начини, за да запълни нежелани вдлъбнатини и бръчки по кожата. При естествения процес на остаряването върху кожата на всеки човек се появяват бръчки. Доказано е, че инжектирането на натурален колаген може да направи кожата по-гладка и млада, чрез запълването на вдлъбнатините и бръчките по нея.

Както при всяка подобна процедура, инжекциите с натурален колаген имат и странични ефекти. Инжекциите с натурален колаген не са подходящи за всеки. При някои пациенти се появяват алергични реакции към натуралния колаген или някоя от останалите съставки на филърите. Преди да се решите на процедура с инжектиране на натурален колаген, е нужно да направите два кожни теста за алергии в едномесечен период две седмици преди инжектирането с колаген. Трябва да се има предвид, че един малък процент хора показват алергични реакции след инжектирането на натурален колаген, дори и при самите кожни тестове да не са имали проблеми.

Видимите странични ефекти при алергична реакция към инжекциите с натурален колаген се проявяват като червени, болезнени подутини, които може да се възпалят и да причинят трайни белези. При мнозинството от хора, страдащи от алергия към инжекциите с натурален колаген, тези странични ефекти изчезват в рамките на няколко месеца. Алергични реакции като страничен ефект се появяват приблизително при двама от всеки 100 човека, подложили се на процедури с инжекции натурален колаген.

Доста от пациентите считат, че нежеланите реакции към инжектирането с натурален колаген остават като постоянни резултати. Обикновено, в зависимост от конкретния случай, инжектираният колаген се абсорбира от тялото в рамките на 6 месеца до година. Все още не е ясно дали страничните ефекти при инжекциите с натурален колаген провокират развитието на автоимунни заболявания, но според някои медицински доклади се появяват нежелани странични ефекти при вече съществуващо автоимунно заболяване у пациентите.

Всеки желаещ да се подложи на процедура с инжектиране на натурален колаген трябва да вземе предвид всички евентуални ползи и рискове при процедурата. Задължително е пациентите да се информират предварително за всички възможни рискове и доколко процедурите с инжектирането на натурален колаген са подходящи в техния конкретен случай. При пациенти, непопадащи в рисковите групи за подобни процедури, инжектирането на натурален колаген се явява един неинвазивен начин за намаляване на видимите бръчки чрез попълване на вдлъбнатините до нивото на заобикалящата ги кожа.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *