Порциите по време на диета

“Аз знам какво да ям …  просто ям твърде много от него.”  Контролът на количество е проблем за вас? Ако е така, трябва да използвате един от многото методи за определяне на порциите по време на диети. Ето един поглед към някои от често срещаните методи.

Твърде много от нещо хубаво, не е толкова хубаво

Използването на специализирани методи в управлението на количеството на порциите не е нова концепция. Списанието „Западна медицина“ публикува още през 1963 статия, озаглавена “Режим на хранене и големина на порциите в борба със затлъстяването”.

Статия от 2007 г., публикувана в архивите на „Вътрешна медицина“ показва, че контролирането на порциите води до загуба на теглото при 130 души с диабет. Авторите установили, че по време на диетата, групата, която спазвала правилото за порциите, загубва 1,75% от теглото си, в сравнение със загубата от 0.05%, установена при групата, която не го спазвала. Контролирането на порциите по време на диета също може да намали употребата на лекарства за диабет. Това води авторите до заключението, че контролирането на порциите е също толкова ефективно, колкото скъпите лекарства за отслабване.

Чинията, която се използва в изследването е атрактивно изрисувана с насоките за правилния начин за хранене. Освен това включва размерите на различните видовете храни, които е добре да бъдат включени в една добре балансирана диета за отслабване.

Една чиния за всеки вкус

Съществуват редица търговски възможности на чинии за хората, желаещи да ги използват като средство за контрол на порциите по време на диета. Най-широко използваната се очертава да е британска „диетична чиния“. Компания предлага редица разнообразно изрисувани чинии и купи за ежедневна употреба. След като няколко изследвания доказали, че тази чиния наистина има ефект за намаляването на порциите и води до отслабване, цените на тези приспособления скочили двукратно. Цената е $ 35 за чиния, за купички е $ 29, а има и цял пакет: купичка + определена храна за един ден за $ 99. Някои може да възроптаят срещу такива високи цени за пластмасови чинии, но ако го използвате всеки ден и наистина има ефект за намаляване на теглото, може да ви излезе по-евтино, отколкото много други помощни средства за отслабване.

Други правила за определяне и поддържане на правилната порция

След като вече знаете какво трябва да се яде по време на диета, е важно да се разбере също каква част от тази храна трябва да се яде. Ако някога сте посещавали регистриран диетолог, то най-вероятно сте запознати с някои от общите сравнения в домакинството за определяне на подходящите размери на храните. Някои добри правила, които са препоръчвани от диетолози, включват следното:

  • Порцията сирене трябва да бъде толкова голяма, колкото е един зар или едно пулче  домино.
  • Порцията на храни, съдържащи скорбяла като картофи, макаронени изделия и ориз трябва да бъде не по-голяма от големината на свит юмрук на ръката или топка за тенис.
  • Порцията месо по време на диета трябва да бъде с размерите на тесте карти, компютърна мишка или с размерите на дланта ви.

Заключение:

Тъй като доверието на хората към диетите и добре балансираните планове за хранене расте, вероятно пазарите ще продължат да бъдат заливани от подходящи за целта продукти. Независимо дали ще изберете да използвате една чиния за определяне на правилната порция или друг метод за измерване и, не забравяйте, че количеството храна, която ядете докато сте на диета, е също толкова важно, колкото и това, което ядете.