Най-разпространените начини за отпушване на канали с подръчни средства

Вероятно на повечето от нас ни се случвало да се запуши тоалетната, канала в банята или мивката. Обеден съм, че няма човек на който да му е приятно да се занимава с отпушване на канали, но в крайна сметка за това обикновено сме си виновни ние самите. Който и канал да е от гореизброените почети винаги се задръства от отпадъци и мръсотия и трябва да да отпушваме запушеният канал. Под отпадъци имам в предвид, че това може да са остатъци от храна, различни предмети попаднали  в канала и мръсотия, която се излива в него. Едно от най-лошите запушвания на канала може да се получи когато в канала заедно попаднат мръсотия и косми, които образуват една жилава “запушалка”, която може да ви създаде доста главоболия. В такъв случаи се налага или ние сами да го направим с подръчни инструменти и химикали или да потърсим помощ от хора специализирани в отпушването на канали.

При вторият случай е ясно какво следва. Свързвате се с фирмата и тя ви изпраща човек или малка група, която се занимава с отпушване на канали. Обикновено специалистите бързо отстраняват проблема, защото не един път са се сблъсквали с подобни проблеми, а и са подготвени с нужните инструменти за отпушване на канали. При първият определено не е така, понеже ще трябва вие самите да опитате да отпушите канала, като това не рядко завършва безуспешно въпреки старанието ви. В тази статия ще разгледаме как с наличните у дома средства може да се опитате да отпушите запушения канал.

Един от най-лесните начини е да се пробвате да отпушите канала с пробутвало. Това е уред подобен на боздуган и е много лесен за употреба. Ако примерно мивката в запушена можете да налеете вода в нея и след като наместите инструмента на отвора на канала, с резки движения нагоре-надолу създавате налягане, което благодарение на което водата да се промуши през причинителя на запушването. Ако  канала е с преливник ще се наложи да го запушите преди манипулацията, за да може да се получи нужния ефект. Този инструмент може да се използва за отпушване на мивки и за отточни тръби, както и за вани, тоалетни и други  канали.

Вторият най-разпространен начин за отпушване на канали е използването на обикновена тел, която може да пригодите за случая. Добре е телта да бъде по твърда, но едновременно с това и еластична, за да е възможно да влезе и в най-трудно достъпни места, като извивки и стеснения. В края, който ще влиза в канала се изкривява телта, така че да заприлича на кука. Така като я вкарате в тръбата и стигнете до мястото, което е запушено ще можете да закачите това, която я е запушило и евентуално да го издърпате. Този начин на отпушване е изключително ефикасен при запушен канал от мръсотия и косми, но на малки разстояния, за да може да се достигне проблемното място.

Третия начин е с водна струя, която създава налягане и изтиква “тапата” от запушения канал. Ако ползвате този подход е нужно да прикрепите добре маркуч за чешма като след това го поставите в отвора на канала. При пускане на водата, тъй като тя няма от къде да излезе си пробива път през запушения канал и избутва препятствието си.