Причини за появата на грип и как да се справим с лечението на вируса

Грипа е инфекциозно заболяване, причинено от вирус, който засяга горните дихателни пътища. Той се разпространява най-често по въздушно капков път. Когато вируса на грип попадне в тялото, той заразява клетката и тя възпроизвежда много нови вирусни частици. Инфекцията понякога може да се сбърка с настинка, но при нея симптомите са много по-сериозни. Грипната инфекция преминава за около седмица, а понякога и повече. Тя се характеризира с внезапна поява, съпроводена с висока температура, мускулни болки, втрисане, болки в цялото тяло, главоболие, силно неразположение, болки в гърлото, хрема и суха кашлица. Замайване, загуба на апетит са също симптоми, които съпровождат заболяването.

Грипът може да атакува всеки и по всяко време, особено хората, които са чувствителни към промени в сезоните. Пиковия сезон за разпространяването на грипния вирус е от месец октомври до месец март. Болестта се разпространява лесно от човек на човек. Ето защо при появата на първите симптоми на грип, вие трябва да посетите вашия лекар за да бъдете диагностицирани. Първо лекаря може да изисква кръвни тестове, за да определи дали имате щам на грип. След това може да се направи анализ на цереброспинална течност. При умерена форма, лекарите обикновено идентифицират симптомите. При тежки случаи, изследването на кръв и анализ на цереброспиналната течност е наложително.

Лечение на грип

Първата стъпка е профилактиката. Това се постига, чрез ваксинация. Други превантивни мерки са личната хигиена, включително миенето на ръцете, почистване на повърхностите и дрехите.

Приема на антибиотици при инфекция от грип не е препоръчително, тъй като те допълнително ще изтощят имунната система, на която и без това и е трудно да се пребори с вируса. За понижаване на температурата могат да се използват някои медикаменти, както и болкоуспокояващи за облекчаване на болките в мускулите. Необходимо е пациента да си почива достатъчно време, което ще премахне общата отпадналост и чувството на умора. Ако симптомите продължат да се проявяват по-продължително време, трябва да се потърси лекарска помощ, за да се избегне появата на усложнения.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *