Важността на краката в бокса

Правилната програма за обучение по бокс може да направи разликата между първата ви аматьорска победа и първото ви мозъчно сътресение. Успешните боксьори отделят значително внимание на развитието на силата на краката. Силата в краката не само се трансформира в сила на удара, но и допринася за работата с краката и издръжливостта, която ще ви  трябва за да оцелеeте няколко рунда на ринга

Удари

Когато боксьор пуска един удар, той е резултат не само на силата на горната част на тялото, но също така и силата от краката, която определя с каква мощ  ще се стовари  удара. Пристъпване напред и извъртане на крака навътре ще даде на удара по-голяма мощност. Това е особено вярно за ъперкътите, които зависят от силата на подбедрицата и прасците за експлозивност.

Движение с крака

Боксьорите трябва постоянно да пружинират и подскачат за да държат в очакване противника и да дочакат точния момент за пласиране на ударите. Стъпване в страни, придвижване, „танцуване”  около опонента – всичко това изисква силни и гъвкави крака, както и способността да се поддържа баланс при нанасяне или поемане на удар. Накратко – силните крака са много необходими за нанасянето на силни и бързи удари при всеки боксов двубой.

Издръжливост

Боксьорът трябва да има достатъчно сила в краката, за да остане колкото е необходимо на ринга. Боксовия треньор Рос Енемалт изчислява, че до 80% от боксовия мач е анаеробна активност. За такова интензивно изразходване на енергия, каквото се изисква в бокса изисква голяма мускулна издръжливост във всички мускулни групи на тялото, включително и краката.

Укрепване на краката за бокс

Тъй като силата на краката е изключитлно важна в бокса, вашата стратегия на обучение трябва да включва упражнения за укрепване на краката. Тичането укрепва краката и увеличава аеробната издръжливост. Скачането на въже също влияе добре на мускулите на краката. Добавяне на надстройка към нормалния си рутинни ще помогне за укрепване на вашите glutes, каре и прасците. Някои боксови треньори препоръчват подскоци с гири като още един начин за изграждане на сила и баланс в краката.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *