Проблеми свързани с лошия дъх

Лошият дъх или (haliatosis) е често срещано явление в наши дни. От лош дъх страдат много голям процент от населението. Това медицинско състояние е също така и социален проблем защото хората, които страдат от него много често се притесняват или изпитват чувството на срам. Това постепенно води до ограничаване на социалните контакти което в един по късен етап може да доведе до депресия.

Лошият дъх може да е симптом на по-тежка патология като на пример: ацетоновия дъх при диабетът, мирисът на риба или урина при проблеми с бъбреците, при цироза усещаме миризма на черен дроб.

Халитозисът може да се появи при всеки един човек. Състоянието има различни причинители той може да се дължи на проблем с носоглътката (при него издишаният въздух през носът е с по-лоша миризма от колкото този през устата. Установено е, че над деветдесет процента случаите на халитоза идват от устната кухина. Много често проблемите с венците и джобовете водят до гингивити а ако не се обърне внимание навреме те прерастват в локални или генерализирани пародонтити. За да не се стига до различни заболявания на венците е от изключителна важност да се подържа добра зъбна хигиена (ежедневни и професионални средства) почистването на зъбния камък играе съществена роля при развиването на венечни патологии не маловажно е също така да нямате развалени зъби или некачествени обтурации (пломби) за да не се задържа излишна храна в между зъбните пространства.

Много хора се опитват да контролират качеството на своя дъх с например ментови бонбони, дъвки, ленти за уста те дават ефект но за съжаление той е временен.
При съмнение за лош дъх най-доброто решение би било да посети вашия стоматолог за да може той да ви даде детайлна картина на проблемът който имате и ще назначи лечение, по този начин ще избегнете допълнителното усложняване на ситуацията както така и ще спасите не само здравето си а и по нататъшни скъпо струващи процедури!

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *