Възможните опции за лечение на хепатит С

Хепатит С е сериозен вирус и затова трябва да сме информирани добре за да можем да се предпазим от заразяване с него. Този вирус причинява възпаление на черния дроб и води след себе си доста странични ефекти.

Симптомите на хепатит С са грипоподобни и затова много от засегнатите не могат да разберат реалната причина за неразположението си. Вирусът може да бъде открит само с медицинско изследване.

Съществуват няколко начина за предаването на това тежко състояние, които включват направата на татуировка, пиърсинг, споделяне на игли със заразен човек, необезопасен полов контакт, кръвопреливане (въпреки, че вече в България болниците първо изследват кръвта преди да я прилеят на пациент), споделяне на лични вещи като самобръсначки, нокторезачки и други. Това заболяване лесно може да се разпространи чрез кръвен контакт.

Няма точно определено лечение за хепатит С. Все пак лекарите предписват да се прекарва повече време в почивка и да се пият много течности. Всичко това трябва да бъде съчетано с пълно въздържание от алкохол.

Ако формата на хепатит С е лека, то вие ще усетите подобрение в състоянието си само в рамките на две или три седмици. Пълното възстановяване може да отнеме между четири и осем седмици.

Освен почивката и многото течности, вашият лекар сигурно ще ви предпише и протеина интерферон. Той е от голяма полза за засилването функционалността на черния дроб и премахването на симптомите на хепатит С. Възможни са обаче някой странични реакции като главоболие и висока температура, но те не засягат всички, които приемат интерферон, а само между 10 и 40%.

Общо взето третирането на хепатит зависи от пораженията, които са били нанесени на черния дроб. Понякога дори лечението е почти невъзможно, заради многото странични ефекти на лекарствата, които се използват за лечението.

Антивирусни медикаменти използвани за лечение на хепатит С

  1. Пегинтерферон, който се бори с инфекцията
  2. Комбинация между интерферон и рибавирин, която засилва шансовете за премахване на вируса от тялото

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *