Проблеми със стомаха при бременност

Бременността е етап от живота на една жена, през който тя е подложена на много физически и психически промени. Най-видимата промяна е предизвикана от оформянето на изпъкнал корем. Втвърдяването на стомаха е често явление и се среща при почти всяка бременна жена. Това усещане води понякога до стрес,  защото понякога то е съпроводено със силна болка.

Причини за твърд стомах по време на бременност

Честата причина за втвърдяване на стомаха в края на периода от бременността е в увеличения размер на матката. Матката е кух, крушовиден орган, разположен в коремната кухина, между пикочния мехур и правото черво. Втвърдяването на стомаха по време на 21 седмица е нормално. Матката расте, с нарастването на плода и за да създаде достатъчно място за бебето. Нейната позиция е между пъпа и пубисната кост. Нарастващата матка оказва натиск върху стените на стомаха, което води до чувство на твърдост. Бременната жена може да изпита симптомите на твърдия стомах след втория триместър. При някои жени втърдяването на стомаха, може да бъде съпроводено и с болка, но болката отминава от само себе си след раждането.

Съществуват и много други причини, които могат до причинят втърдяване на стомаха. Консумирането на неподходяща храна, неправилно хранене, употребата на безалкохолни и газирани напитки и др. За да се избегне втърдяването на стомаха поради тези причини, е необходимо бременната жена да се придържа към строга, богата на плодове диета.

За да се избегнат храносмилателни проблеми като запек, диария, подуване на корема и втвърдяване на стомаха, трябва да се премине към здравословен начин на хранене и приемане на храни с високо съдържание на фибри. Въпреки, че самото втвърдяване на стомаха трае само няколко часа, това може да накара бременната жена да преживее едни много напрегнати моменти.

Твърдия стомах по време на края на триместъра на бременността е нормално. Ако обаче наред с този симптом усетите, че има наличие на болка, трябва да се консултирате с лекар.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *