Всичко за хепатит тип С

Здравословният проблем хепатит може да се появи при възпаление на черния дроб. То може да бъде предизвикано от вирус, но също така има и някой други фактори, които могат да доведат до появата на хепатит. Това са алкохол, някой лекарствени средства, а също и травма причинена от удар. Хепатитът не е животозастрашаващо състояние и може да бъде лекуван. Въпреки това има случаи, при които вирусът причинител на болестта може да доведе до инфекция, която може да продължи много дълго време – това е така нареченият хроничен хепатит. Инфектирането може да стане причина за чернодробна недостатъчност и дори до смърт.

Съществуват 6 вида хепатит, но най-опасният от тях е хепатит С. Този вирус засяга голям брой хора всяка година. По принцип, болестта се разглежда като лека, но реално съществува риск от развитието на хронични чернодробни проблеми. Всеки заразил се с вируса на хепатит С може дълго време да бъде негов приносител. Въпреки това, повечето от хората не получават видими симптоми при хепатит от този тип и това ги прави потенциално много опасни, защото без да осъзнават, те могат да го предадат на околните. Около 70% от хората, които са пострадали от хепатит С развиват хронични чернодробни проблеми.

Хепатит С обикновено се разпространява чрез контакт със заразена кръв. Най-застрашени от тази болест са хората приемащи наркотици венозно, тъй като те обикновено използват една и съща игла. Преди време и болниците бяха потенциално гнездо на заразата, но днес вече се използват спринцовки и игли за еднократна употреба, така че възможността за зараза е сведен до 0. При преливане на кръв задължително трябва тя да бъде изследвана за да се премахне рискът от заразяване както с хепатит, така и с други болести пренасяни по кръвен път.

Някой от симптомите при хепатит са повишена температура, умора, диария и мускулни болки, въпреки че в повечето случаи както споменах по-рано симптоми не се появяват.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *