Речник на хотелите

Все повече хора предпочитат планираната почивка пред откровената авантюра на случайното хрумване в последния момент. Но определенията към името или описанието на хотелите стават все по-многобройни и в известен смисъл неразбираеми с всяка следваща година. Какво, например, ви предлага нещо обявено като Long Beach Garden Hotel&SPA? Думата beach (плаж) предполага, че хотелът е разположен на първа линия до морето и предлага дълъг, в смисъла на просторен плаж. Garden (градина) предполага, че хотелът може би се намира в зелена територия. С редки изключения тези хотели са на втора или трета линия от морето. SPA – това означава, че в хотела има голям СПА център, но също намеква и за по-високи цени.

Както виждаме доста объркваща информация, с изключение на факта, че това вероятно е от по-скъпичките места за преспиване.

Ако търсите евтини хотели, по-добре търсете обозначения като Lodge, което дава възможност да преспите в градски хотел с чисти чаршафи и душ, като не можете да се надявате на закуска. За сметка на това цената на стаята е фиксирана (твърда) без значение колко души ще спят вътре. Много подходящо за младежи, които обикалят света с раница на гръб. Малко по-нагоре и с по-купонджийска посока е определението Inn (хан, страноприемница), където закуските са вкусни и топли, а барът и ресторантът са нон стоп отворени. В миналото са били стаи към баровете, където клиентът можел да преспи, ако се опие до несвяст. Това са колоритни и интересни места за една-две нощи, но! ако преди “inn” няма някакво име на верига, като Холидей Ин, където традицията отдавна не значи абсолютно нищо. Нека предложение за Small Hotel не ви плаши. Може да е обозначен само с 2 звезди, а да ви изненада с отлични условия, обслужване и ниски цени.

Семействата с деца търсещи добра анимация, интересни развлечения и специално внимание към малките, за да могат родителите наистина да си починат, трябва да се ориентират към Holiday Village. Някои авиокомпании предлагат пакети с включени хотели, които не са лоши.