Симптоми характеризиращи високо кръвно налягане

Хипертонията е болестно състояние на организма и се характеризира със симптоми като: главоболие, недостиг на въздух и анормален сърдечен ритъм и др. Високото кръвно налягане е едно от най-разпространените заболявания в света.

Кръвното налягане е натиска, който кръвта упражнява върху артериалните стени. Единицата за измерване на кръвното налягане е милиметри живачен стълб. Стойностите на нормално кръвно налягане са 120/80 мм. живачен стълб, като 120 е систоличното кръвно налягане, а 80 е диастолното кръвно налягане. Необходимо е да се отбележи, че нормалните граници се различават при отделните хора, в зависимост от възрастовата група и професия.

Симптоми на високо кръвно налягане

Съществуват два вида хипертония, а именно първична и вторична. Първия вид се отнася до високо кръвно налягане, причинено поради неизвестни причини. Повече от 90% от всички случаи на високо кръвно налягане са именно първична хипертония.

За първичната хипертония няма специфични симптоми. Ето защо много хора не са наясно за състоянието си. В резултат на това хипертонията често се бърка с други заболявания. Някои от най-честите симптоми, които характеризират това състояние са: повтарящо се главоболие, замъглено зрение, виене на свят, гадене, сънливост, повишена умора, шум в ушите, кръвотечение от носа, липса на концентрация, недостиг на въздух, неравномерен пулс, често уриниране, кръв в урината и др.  В случай, че се наблюдават някои от изброените симптоми е препоръчително да се потърси медицинска помощ. Ако не се лекува навреме, това може да доведе до увреждане на сърцето, бъбреците, очите, може да предизвика стенокардия, ретинопатия, инфаркт и периферна артериална болест.

Рискови фактори на хипертонията

Въпреки, че не са известни причините за първична хипертония, има някои фактори, които представляват риск за повишаване на кръвното налягане. Някои от тези рискови фактори включват стрес, затлъстяване, заседнал начин на живот, тютюнопушене, пристрастяване към алкохол, повишен прием на натрий и употреба на противозачатъчни хапчета. Проучванията показват, че тези лица, които имат фамилна анамнеза за хипертония, са изложени на по-голям риск от развитие на хипертония.

Най-добрия начин да се контролира кръвното налягане е като се следва здравословен начин на живот, включващ баласнирано хранене и редовни физически упражнения.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *