Специфика на колекторите с Heat Pipe технология

В наши дни все по-широко приложение намира използването на т.н зелена енергия. Това са възобновяемите и екологично чисти източници на енергия, като слънцето, водата и вятъра. Системите които които абсорбират слънчевата енергия биват два основни вида: слънчеви панели с фотоволтаични клетки, които преобразуват слънчевата енергия в електрическа и слънчеви колектори, които се използват най-вече за затоплянето на вода за битови нужди. От своя страна слънчевите колектори биват два основни вида, колектори с термосифон и колектори с Heat Pipe технология. В настоящата статия ще разгледаме принципа на работа на втория вид колектори, известни още като активни системи.

В общи линии колектора се състои от вакуумни тръби покрити със специален слой, който увеличава процента на поглъщане на слънчевата енергия,топлобменник, който отдава акумулиранат топлина на системата от тръби, която свързва колектора с буферния съд. В този съд се намира водата, която трябва да бъде затоплена и след това да се използва за битови или отоплителни нужди. Буферните съдове са с най-различни размери в зависимост от нуждите на домакинството. Ако ви е необходима топла вода само за битови нужди може да си закупите такъв съд с вместимост 150-250 литра и той ще покрива нуждите на едно стандартно четири членно семейство. Ако обаче искате и да отоплявате къщата в която живеете, тогава ще са ви необходими повече колектори и буферен съд от порядъка на 5, 10 или дори 20 хиляди литра вместимост.

Системата се нарича активна, защото не може да функционира без няколко допълнителни уреда, които използват конвенционална енергия. Това са помпа и контролен панел. Помпата е необходима, за да циркулира водата по тръбите. Контролния панел също се захранва на ток и основната му задача е да следи за показателите на системата, които сте му задали. Така например ако искате водата ви да се затопли до 60 градуса по целзий, след като зададената температура бъде достигната системата да изключва и обратно ако температурата падне под определената норма системата да се включва автоматично.

Още полезно инфо можете да откриете на http://www.emde-solar.com/.

Подробно описание за технологията на системите с Heat pipe тръба и принципа им на работа можете да прочетете на http://www.emde-solar.com/%D0%BC%D0%BE%D0%B4%D0%B5%D0%BB%D0%B8/%D1%81%D0%BB%D1%8A%D0%BD%D1%87%D0%B5%D0%B2-%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D0%BA%D1%82%D0%BE%D1%80-heatpipe

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *