Същност и симптоми на заболяването от грип

Симптомите на грип като главоболие, температура, мускулни и ставни болки, втрисане и суха кашлица се появяват между първия и четвъртия ден след като човек се е заразил с вируса. Понякога температурата на болният може да достигне и над 40 градуса. Хората заразени с грип чувстват много отпаднали и понякога могат да загубят апетит.

Високата температура, треската и болките обикновено спират за 2-3 дни, но те могат да бъдат последвани от възпалено гърло и запушен нос. Кашлицата и секрецията от носа, както и силната отпадналост могат да продължат доста дълго време, като минимума е една седмица, а може да се достигне и до месец.

Вирусът може понякога да предизвика повръщане, коремни болки и диария в допълнение към най-често срещаните симптоми на грип. Ако имате само повръщане и диария това вероятно е гастроентерит, който е се причинява от друг вид вируси и бактерии.

Възрастните хора над 50 години и децата (така наречените рискови групи при грип) са много по-застрашени от усложнения при грипа, който може да премине в бронхит или пневмония. При младите хора това също може да се случи, но вероятността е доста по-малка.

Какво представлява грипа?

Грип е общото наименование на вирус, който атакува дихателната система. Обикновено при разболяване от грип тялото ни си изгражда защитна система от антитела, които не позволяват да се заразяваме от този щам отново. За съжаление грипните вируси мутират всяка година и така не можем да се защитим завинаги. Добрата новина е, че промяната на вирусите не е много голямо и дори да се разболеете, болестта ще премине по-леко заради изградените антитела за предходният щам. Така тялото ни има поне частична защита. По-лошият вариант е да не сте се разболявали от грип в продължение на десет години например, защото тогава общата промяна на вируса ще е доста голяма и тялото ще трябва да изгражда изцяло нова защита. При голяма промяна на грипният вирус почти като правило се получават мащабни огнища на заразата, които се наричат епидемии. Ако разпространението обхване целият свят, тогава епидемиите се наричат пандемии.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *