Специализирана техника за отпушване на канали

Проблемите с канализацията са наложили изобретяването на редица съоръжения  за отпушване на канали.  Специалните машини с вода под високо налягане водят началото си от 50-те години на двадесети век. Те са се използвали в Европа, а в момента се радват на голяма популярност и в България. С тях се работи, когато проблемните места са с ширина на тръбите над Ф 150 мм. Всички размери под тези стойности предполагат и намаляване на размера на маркуча на машината.

Това оборудване се използва лесно. Същността на посочения вариант за отпушване на канали е в монтирането на солиден уред за помпане на вода към машината. Този уред работи чрез изтласкване и е прикачен към гумена тръба,  с помощта на която се оказва натиск. Тръбата е с накрайник, който, при изливане на водната струя, дава много интензивен напор за влизането на тръбата в канала, а тя отваря задръстеното място и едновременно с това премахва и други нечистотии. В камиона или микробуса се поставя и контейнер, от който помпата черпи вода. От вместимостта на контейнера зависи и как ще се задейства помпата. Захранването му може да се осъществи по изкуствен начин  или чрез природен източник.

При включването на уреда за изпомпване, той осъществява огромен натиск и това помага на маркуча да си проправи път и да се справи успешно със задачата за отпушване на канали.  След като се намери проблемното място, от специалната шахта за ревизия се насочва накрайника на гумената тръба в съответното направление. После се придава натиск на уреда за изпомпване, маркучът прави отвор и проблема е решен. Понякога действието се извършва по два или три пъти, стига да не се налага по-сериозна работа в канализацията.

Към превозните средства се поставят и пръчки с вакуум в единия край, които също  намират приложение при отпушване на канали. В случая, тези уреди се употребяват за извличане на мръсотиите в шахтите

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *