Какво е характерно за заболяването рак на гърдата?

Ракът е заболяване, което може да възникне във всяка част на тялото. Основната причина, поради която рака се развива е безконтролното размножаване на определени клетки в организма, които могат да бъдат ракови. Хората от всички възрастови групи, могат да бъдат жертви на рак на гърдата. Жените са по-често засегнати от тази болест. Съществуват четири етапа на заболяването, в зависимост от степента на развитие и метастазите на раковите клетки. Етап ІV е най-тежкия етап от заболяването. Това е така, защото раковите клетки са се разпространили или метастазирали в други части на тялото. Ето защо този последен стадий на болестта е известен като метастатичен рак на гърдата.

Рака на гърдата се характеризира със злокачествени новообразувания на гърдата, които се категоризират в лобуларни карциноми и дуктални карциноми.  Някои от симптомите за появата на заболяването включват: появата на бучка, подуване или чувство за тежест в едната страна на гърдата. Текстурата на кожата може да се промени, като изглежда по-груба. Това е инвазивен карцином, което означава, че има потенциал да метастазира и в други части на тялото.

Когато раковите клетки се развиват в каналите, които транспортират млякото от гърдите към зърната, тогава състоянието се нарича Интрадуктален карцином. Ракът се ограничава до млечните канали и не се разпространява към други области в тялото. Тъй като има шансове интрадукталния карцином да се превърне в инвазивен рак, бързата диагностика и лечение е абсолютно необходимо.

Излишъкът на хормона естроген в тялото може да бъде една от причините, поради които някои жени могат да бъдат засегнати от рак на гърдата. Необичайното ниво на този женски хормон може да предизвика безконтролното развитие на тумори в гърдата. Ако някоя жена има фамилна анамнеза за рак на гърдата, или тя наследи увреден ген от майка си, тя е податлива на това заболяване.

Симптоми на рак на гърдата

За съжаление ранните симптоми на рак на гърдата не са толкова очевидни. Те се забелязват само когато заболяването е в по-напреднал стадий. Ето някои от най-често срещаните симптоми: бучка в гърдата, промяна в размера и цвета на зърното, чувствителност на зърното, изтичане на секрет от гърдата, обща слабост, гадене и загуба на тегло.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *