Транспорт от летище София

Летище София /SOF/ е летището, обслужващо столицата на България и най-голямо в страната. Разположено е на около 10 километра от центъра на града. Започва да извършва пътнически превози през 1947 година. През 2006 г. започва да функционира и терминал 2. Летището е партньор с над 30 авиокомпании, които оперират по 45 дестинации. Годишно през летището преминава поток от около 3 000 000 пътници.

Обществен транспорт – автобусна линия № 84 на обществения градски транспорт свързва Летище София с централната част на града. Спирката на площад “Лъвов мост” осигурава връзка с метростанцията на София, както и с много от автобусните линии на града. Времето, необходимо за достигане от началната до крайната спирка е приблизително 30 мин. в делнични и 25 мин. в празнични дни.

Такси – летище София има сключени договори с две таксиметрови компании – “О’кей Супертранс” и “Такси Ес Експрес”. Коли на двете компании има постоянно на двата терминала на летището. Тарифите са 0.60 лв дневна и 0.70 лв нощна. В залите за посрещане на пътници има и таксиметрови шофори, предлагащи услугата превоз на хора, основно на чужденци. Цените, на които те извършват превозите, са много по-високи, отколкото на другите таксиметрови компании.

Rent a car – в района на летище София има офиси на около 15 компании, предлагащи услугата кола под наем.

Трансфери от летище София – пътниците, пристигащи на летище София могат да се възползват от услугите на около десетина компании, предлагащи услугата трансфер от летище София. Те могат да бъдат намерени в интернет и услугата да бъде поръчана онлайн. Услугата е много подходяща за чужденци, непознаващи София и България, също така хора, които пристигат или отпътуват с много багаж, и пътници, пътуващи за други градове в страната. Услугата се използва най-много през зимните месеци, когато хиляди чужденци посещават българските ски курорти – Банско, Боровец, Пампорово, а също и през лятото по време на отпуските.