Хранителна добавка Гинко Билоба

Ролята на гинко билоба за сексуалното желание е все още неуловима

Добавки, съдържащи екстракти от древното Ginko Biloba, повишават мъжкото либидо. Или поне биха могли да го повишат, ако мъжете реагират по същия начин, както реагират плъховете в изследване, което тайвански учени са публикували в Neuroscience Letters.

Дърветата гинко билоба са живели на тази планета по времето на динозаврите. Подобно на динозаврите, всички роднини на гинко измрели преди милиони години. Така че то си е жива вкаменелост и причината за това е, че произвежда специални съединения, които го защитават от болести и насекоми, и които не се срещат при нито едно друго растение.

Благодарение на тези съединения, в момента дървото отбелязва най-големия успех за цялото си съществуване. Доскоро то се е срещало само в Китай, а сега – след като билкови лечители (а по-късно и учени) открили, че екстрактите от гинко имат много стимулиращи здравето ефекти – хората го разпространяват по целия свят. Същите интересни съединения, които защитават гинко от болести в продължение на милиони години, предлагат защита срещу стрес, забавят процесите на стареене, поддържат здравината на костите и удължават продължителността на живота. Или поне такова е въздействието им върху животните.

Гинко билоба

Тайванците са изучавали ефектите на хранителни добавки от гинко билоба върху сексуалното поведение в продължение на няколко години. Те дават стандартизиран екстракт от гинко EGB 761 на немската фирма Dr Willmar Schwabe Pharmaceuticals на мъжки плъхове, които в резултат на това имат повече ерекция и се съвокупляват по-често с женските. Писали сме за това изследване и преди. Тайванците изучават мозъчната тъкан, за да разберат по-добре неврологичните процеси, които участват в увеличаването на либидото.

Теорията, която използват е основана на идея на американската изследователка Илейн Хъл. Хъл е прекарала няколко десетилетия в изучаване на процесите в медиалната преоптична област на хипоталамуса при плъховете. Когато концентрацията на допамин се повиши, сексуалният апетит се увеличава в тази област на мозъка.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *