Язва и диета

Симптомите при язва на стомаха, обикновено се влошават след консумацията на определени храни и напитки. За да се избегне това, трябва да бъде следвана строга диета, съпроводена с терапевтично лечение, предписано от лекар.

Язвата е нарушена цялост на тъканта на кожата или лигавицата на различни органи в организма.

Причини и симптоми при язва

До началото на 1980 година, се считаше че консумацията на пикантна храна и други нездравословни навици, като тютюнопушене и употреба на алкохол са причина за появата на стомашна язва. По-късно учените откриха, че това заболяване може да бъде причинено то бактерия Helicobacter Pylori, която отслабва лигавицата на стомаха и предизвиква язва. Статистиката показва, че 90% от хората страдащи от стомашна язва са заразени с тази бактерия. Симптомите при това заболяване включват коремни болки, подуване на корема, повръщане, загуба на апетит, загуба на тегло и др.

Диета при лечение на язва

Болните от язва, трябва да се хранят здравословно, като спазват определен режим на хранене. За целта е необходимо да се храните бавно, за да се гарантира лесно смилане на храната. Приема на храна трябва да бъде на малки количества разпределени на по-чести интервали по 5-6 пъти дневно. Диетата за лечение на язва, включва списък с хранителни продукти, които е препоръчително да консумирате:

  • диетични фибри – тази храна спомага за облекчаване на симптомите от язва и заздравяване лигавицата на стомаха и червата.
  • зърнени храни – храна, която включва ориз, хляб, макарони, юфка и др. се препоръчват за пациенти със симптоми на пептична язва. Те съдържат нишесте и фибри и спомагат за облекчаване на симптомите.
  • плодове и зеленчуци – диетата трябва да включва достатъчно количество пресни плодове и зеленчуци / с изключение на домати, зеле и цитрусови плодове/ тъй като те имат антиоксидантно действие.
  • млечни продукти – ниското съдържание на мазнини прави тези храни, полезни за лечението от язва.
  • риба и птиче месо – риба, която съдържа омега-3 мастни киселини като сьомга, риба тон, херинга и др. са полезни за болните от язва. Също така птичето месо, което е с ниско съдържание на мазнини и високо съдържание на протеини е желателно да бъдат включени в диетата на пациента.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *