Билките в помощ за облекчаване на симптомите при менопауза

Менопаузата е естествен биологичен процес, който всяка жена ще изпита, когато стане на възраст между 45 и 55 години. Това в никакъв случай не е заболяване. Този процес е повече свързан с физически и психически промени в организма на жената. С настъпване на менопауза, започва спад в производството на женските полови хормони естроген и прогестерон.

Някои от жените нямат никакви проблеми през периода на менопауза. Друга част от тях обаче страдат от средно до тежки симптоми. Най-честите симптоми при менопауза са нощно изпотяване, горещи вълни, безсъние, умора, безпокойство, болка в ставите, главоболие, депресия и сърцебиене. Те са различни при всяка жена и понякога могат да се влошат или да продължат за по-дълъг период от време.

Хормоно-заместителната терапия е един от най-разпространените методи за облекчаване на симптомите. При този метод се предписва естроген самостоятелно или в комбинация с хормона прогестерон под формата на прогестин. Тези хормони са в синтетична форма. До неотдавна хормоно-заместителната терапия осигуряваше най-ефективното облекчаване на симптомите на менопауза, особено нощното изпотяване и горещите вълни. Счита се, че този вид терапия може да предотврати инсулт, инфаркт и остеопороза.

Много жени се подлагат на този вид терапия, но тя все пак крие някои опасности за здравето. Тези рискове включват образуването на кръвни съсиреци, рак на гърдата, високо кръвно налягане и рак на матката. На жени в менопауза се препоръчва да приемат най-ниската доза, която ще им даде облекчение на симптомите.

В днешно време на пазара има много продукти за облекчаване на симптомите при менопауза, които са естествени и много ефективни. По принцип такива естествени продукти са формулирани с комбинация от билкови екстракти като Черен кохош, соя, дамяна, витамин Е и други фитоестроген билкови съставки. Тези компоненти са много ефективни при коригиране на хормоналния дисбаланс. Съставките в тези билкови продукти силно се препоръчват от водещи билкови експерти като алтернативен вариант на хормоно-заместителната терапия. Тези естествени продукти, обикновено не взаимодействат с лекарства.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *