Диабет – бичът на нашето столетие

Диабетът е често разпространено заболяване. Регистрираните диабетици у нас към здравната каса са над 70 хиляди, а не регистрираните около 400 хиляди. Според Световната Здравна Организация (СЗО) броят на диабетиците по света наближава 400 милиона, при което диабетът започва да излиза извън контрол и е придобил признаците на пандемия. В по-напредналите страни има вече профилактичните изследвания за диабет, които са станали нормална практика, която започва да се възприема и у нас.

Много хора живеят без да знаят, че са диабетици и така могат да минат 5, 10, че и повече години, докато горните стойности на глюкозата не започнат да се проявяват, като пресъхване на устата, често уриниране, умора, чести инфекции, прекалено бавно зарастване на рани и т.н.

Нека запомним че диабетът, е коварна болест, и е желателно да се постави диагностика възможно най-рано и така ще се ограничи развитието му. Много диабетици пренебрегват лечението си, защото казват че не чувстват нищо или не искат да спазват диета и взимат лекарства. Диабетът обаче може да увреди почти всяка клетка на човешкото тяло. Не чакайте да се получат усложнения при диабет, като загуба на зрение, бъбречна недостатъчност, инфаркт или инсулт, за да се стреснете и осъзнаете сериозността на болестта.От няколко години здравните застрахователи в САЩ заплащат около $30,000 хирургически операции, при които се намалява стомаха и така се ограничава разграждането на храната като въглехидрати. Разбира се много по-добре е ако можете просто да поглъщате по-малко храна и въглехидрати. Това обаче е доста трудно осъществимо с едно просто “Няма да ям!”, понеже природата ни е устроила така че глада и апетита са по-силни от нас. Възможно е цялостна промяна в начина на живот и хранене, за да постигнем добри резултати в лечението. Ако направим сравнение при хирургическа намеса и използването на лекарства и хирургическа намеса, при неограничаване на храната, той пак би се увеличил.

Диабетът е една от водещите причини за смъртност в САЩ , където 23 милиона население , почти 8% от тях са били диагностицирани с разстройство. Броят на случаите на диабет са се удвоили от 1990 г. до 2005 г. и се очаква да се удвои отново 2050 г. Странични ефекти от диабет включва бъбречно заболяване, сърдечна недостатъчност , инсулт, слепота, и загуба на слуха. Причини за диабета не е известна, но 90% от този диабет тип 2 са с затлъстяване. Повечето учени смятат, че диабетът е предизвикан от множество фактори включително наследяване, хранене, затлъстяване, инфекция, хормонални дисбаланси и стрес.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *