Диабет – причини и начини за предпазване от заболяването

Диабетът е заболяване, което не позволява на тялото правилно да преобразува храната в енергия, което е необходимо за ежедневната ни дейност. Храната, която приемаме в голямата си част се превръща в глюкоза. За организма това е основен източник на енергия. Хормона инсулин има свойството да спомага за усвояването на глюкозата от клетките. Ако организма не произвежда достатъчно инсулин, глюкозата не се усвоява от клетките а остава в кръвта. Когато нивата на глюкозата в кръвта е твърде високо, това води до диабет.

Състояние при, което нивото на кръвната захар остава високо води до различни усложнения като сърдечни заболявания или инсулт, бъбречни заболявания, слепота, инфекция на венците и др. Съществуват основно три типа диабет: тип 1, тип 2 и гестационен диабет.

Диабет тип 1 е свързан с генетични фактори и факторите на околната среда като вируси и др. Най-често срещаната форма е диабет тип 2, който е свързан със затлъстяването, високо кръвно налягане, високи нива на лошия холестерол, известни като триглицериди и ниски нива на добрия холестерол. В това състояние, обикновено панкреаса произвежда по-малки количества инсулин. Гестационния диабет се развива при бременни жени.

Съществуват някои превантивни мерки, които трябва да бъдат предприети за избягване на диабета.

  • Трябва да поддържате телесното си тегло в нормални граници. За това е задължително да правите редовни физически упражнения. Упражненията, които са свързани със сърцето и белите дробове, помагат да се намали нивото на кръвната захар.
  • Правилното лечение и мнението на лекар е от съществено значение за болните от диабет хора.
  • При появата на това заболяване е необходимо да се следва строга диета. Ако диетата е неправилна, това може да доведе до повишаване на нивото на кръвната захар. При хора с наднормено тегло се препоръчва да отслабнат.

Съществуват много превантивни мерки, които могат да бъдат прилагани. Най-важните неща, които трябва да знаете са здравословна диета и редовни физически упражнения. Въпреки всичко при появата на първите симптоми, незабавно посетете вашия лекар за поставяне на диагноза и провеждане на навременно лечение.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *