Информация за причините за поява на инфаркт

Медицински посочено, миокарден инфаркт е сърдечна атака, която представлява усложнение свързано с постоянното увреждане на сърдечния мускул, което води до различни живозатрашаващи симптоми. За нормалното функциониране на човешкото сърце е необходимо то да бъде снабдявано с кръв и кислород, което се извършва с помощта на артериите. При пациент с инфаркт, притока на кръв в артериите е намален или спрян, което води до медицински усложнения. Когато става дума за случаи на сърдечни атаки, лекарите често говорят за лека сърдечна атака и масиран инфаркт.

Леката сърдечна атака е състояние на частично запушване на кръвоносните съдове. В резултат на това притока на кръв не спира напълно, но е нарушен.

По-голямата част от причините при масивен инфаркт са исхемична болест на сърцето. Тя се характеризира със запушване на една или повече артерии, които доставят кръв и кислород към сърцето, поради отлагане на плаки по вътрешните им стени. В резултат на това се развиват пукнатини по стените на артериите. Постепенно кръвни клетки се натрупват в пукнатините, като образуват тромб или образуват кръвни съсиреци, които блокират притока на кръв. В резултат на това се нарушава нормалния приток на кръв към сърцето. С течение на времето, тези мускули умират. Състоянието се нарича инфаркт. Друга причина за сърдечни атаки са необичайните спазми в коронарните артерии.

Разбирането на причините за лек и масивен инфаркт в детайли ще извърви дълъг път за минимизиране на рисковите фактори. По този начин ще се избегнат животозастрашаващите симптоми на инфаркт. От общия брой случаи на сърдечна атака, около 25% са тиха атака. Тъй като при този вид сърдечни проблеми симптомите са неясни, това създава сериозни последствия.

Във всеки случай ранната диагностика и навременното лечение е наложително. Докато при лечението на лек инфаркт се прилага прием на лекарства и промяна в начина на живот, то пациентите с масивен инфаркт в повечето случаи не оцеляват. Ето защо лечението е съсредоточено върху вземането на предпазни мерки и предотвратяването на масираните атаки на сърцето.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *