Етиология на хипертонията – изследване на причините за високо кръвно налягане

Едно от най-често срещаните медицински състояния, което обхваща огромен брой от населението на Земята е хипертонията или по-позната като високо кръвно налягане. Както подсказва името, това е болест изразяваща се в твърде голям натиск на кръвта срещу стените на артериите. Тези сили причиняват огромен брой проблеми на сърцето и почти всички останали органи. При хората с хипертония, сърцето изпомпва много повече кръв и работи повече от нормалното. Също така, артериите при тези хора стават много по-тесни и нееластични, като комбинацията от тези два фактора води до повишено кръвно. В действителност, много от страдащите от високо кръвно налягане изобщо не осъзнават този факт и това може да има сериозни последици, тъй като неконтролираната хипертония води до тежки здравословни проблеми. Най-опасните рискове за здравето са инфаркта и инсулта.

Възможно е да изминат няколко години за да се проявят симптомите на високото кръвно. Редовните прегледи могат да помогнат при откриването на болестта и така да се вземат необходимите мерки.Терминът „етиология“ означава наука, която се занимава с изследване и анализиране на произхода, факторите и причините за повишаването на кръвното налягане. За да се разбере концепцията на хипертонията трябва да се разбере, че това заболяване бива два типа – първична и вторична. При първичната е установено, че засяга предимно по-възрастните хора, но това е едно идиопатично състояние (с неизяснен произход) и при него има само теории, но не и солидни доказателства. Това е и основната причина за трудното лечение на тази форма която може да продължи с години, но добрата новина при нея е, че се развива бавно и постепенно преди да се достигне до тежки последици.

Вторичната хипертония е с установен източник и се появява като усложнение след някои други здравословни проблеми. Именно затова се нарича вторична. За разлика от първичната хипертония, при вторият тип може да има внезапна и интензивна атака. Причини за високо кръвно налягане при вторичната хипертония могат да бъдат:

  • Болести на бъбреците
  • Тумори на надбъбречната жлеза
  • Странични ефекти от лекарства използвани за настинка, болки и противозачатъчни
  • Дефекти в кръвоносните съдове по рождение
  • Употреба на наркотици

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *