Изкуството да говорим пред публика

Всички знаем, колко е важно по време на една реч, да привлечем вниманието на публиката, да достигнем до нея, до нейните чувства и мисли. Да успеем с думите си, да достигнем до съзнанието на слушателя. Да, но как да постигнем това, как да преодолеем сценичната треска, как да не си “глътнем езика”, когато се изправим пред публика? Предлагаме ви няколко съвета и правила, които ще ви помогнат по-бързо да развиете ораторските си способности.

Изкуството да говорим пред публикаПърво, трябва да разберем едно съществено и важно нещо “Изкуството да говорим пред публика” не е някаква дарба или така нареченото дар слово. Като всяко едно изкуство и това е плод на усилия и тренировки. Дори и най-големите оратори в началото са имали смущения и притеснения. Това, което ще ви даде успех в ораторското изкуство е тренировките и практиката.

Един виден оратор казва: “Говорете винаги с тона на любовта!” Друг негов колега използвал следния метод  – Преди да започне своята реч, той е питал случаен минувач, колко е часът? – След отговора, казвал: Благодаря;  той  взимал естествения тон, с който благодарил, като основен тон за речта си. Трябва да се стремите, с тона, с който да започнете, с него и да свършите. Неправилно е схващането, че чрез промяна на интонацията си, трябва да наблегнете на пасажите в речта си, които искате да подчертаете. Точно обратното – мекия и равномерен тон е този, които дава възможност на слушателя сам да избере това, което е привлякло вниманието му. Говорете с ясен и отчетлив тон, но в никакъв случай не повишавайте глас, ако аудиторията ви е по-голяма използвайте озвучителна апаратура. Наблегнете изцяло на положителното говорене. Говорете на  литературен език, но думите ви трябва да бъдат прости и лесноразбираеми за слушателите.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *