Повече информация относно появата на варицела

Варицела е вирусно заболяване, което е причинено от инфекция с вируса варицела зостер. Степента на заразност, зависи от стадия на болестния процес. Обикновено варицела е силно заразна по време на везикулозните обриви. Инфекцията обикновено отшумява от само себе си и не се появява повече при хора боледували от тази болест. Въпреки това, съществуват и случаи, при които заболяването се активира в по-късен етап и причинява усложнения известни като херпес зостер. Но това се случва изключително рядко. Един от начините за предаване на вируса е чрез кашлица, кихане или директен контакт с обрива на заразен човек. Най-податливи на варицела са хората със слаба имунна система.

Обикновено болестта протича с определени симптоми, като: загуба на апетит, болки в мускулите, гадене, треска, болки в гърлото и ушите, главоболие, обща отпадналост и др. Тези признаци са по-характерни за юношите и възрастните хора. При децата заболяването протича по малко по-различен начин. Първия признак е развитието на макулопапулозен обрив, последван от висока температура, загуба на апетит и дискомфорт.

Диагностицирането на варицела обикновено идва от ранните признаци, съчетани с очевиден и характерен обрив, който представлява мехурчета пълни с течност. Обикновено болестта отшумява от само себе си, но все пак могат да се направят усилия за облекчаване на симптомите. Вида на лечението зависи от тежестта на симптомите и възрастта на пациента. Лечение с мощни антивирусни лекарства като Ацикловир се препоръчва за по-възрастни пациенти, за да се предотврати появата на усложнения. Естествените средства за лечение обикновено включват почивка на легло, правилна хидратация и режим на хранене. Пациентите се съветват да изрежат ноктите си, за да се избегне надраскване на обривите. Ежедневно почистване на кожата с топла вода, може да предотврати появата на вторична инфекция. Тъй като вирусът е чувствителен на дезинфектанти, това улеснява неговото унищожаване. Това също помага за облекчаване на сърбежа предизвикан от обрива. Въпреки, че има много начини за борба със заболяването, най-добрата намеса винаги е превенцията. Ето защо за едно дете, най-безопасния начин за справяне с болестта е получаване на ваксина, която се прилага на два приема.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *