Как да изберем подходящият климатик за дома или офиса?

Климатикът в дома или в офиса отдавна не е лукс или излишен разход, а необходимост ! Това е видно и с “просто око”, ако се огледаме около нас ще видим десетки сгради осеяни  със стотици климатици, различни по вид и марка.

Купувате си ново жилище, местите бизнеса си в нов офис или правите ремонт, неминуемо пред Вас ще се “появи” въпросът кой климатик е най-подходящ за Вашите нужди? Предлагането на пазара е достатъчно голямо за да обърка потенциалните купувачи. Пред клиентите стои въпросът коя марка ще им осигури най-голям  комфорт на изгодна цена. Всъщност изборът на климатик далеч не  е лесна задача.

Освен параметрите на машината е от изключително значение и коя фирма ще прави монтаж на външното и вътрешното тяло на климатика и дали същата фирма ще ни осигури и гаранционно обслужване. Сервизното обслужване може да Ви спести както много главоболия, така и да намали сметката Ви за електроенергия. Сервизните техници ще оценят външните фактори, които оказват влияние върху работата на климатика. Такива фактори са температура на външния и вътрешния въздух, влажност, надморско равнище, количеството и качеството на фреона (наричан още “хладилен агент”).  Не трябва да се забравя и значението на компресора за пълноценната работа на климатика. Освен тези технически параметри е важно да се вземе под внимание и помещението, в което ще се монтира климатика- квадратура, изложение, дограмата на прозорците или терасата и изолацията на сградата (вътрешна или външна). При спазването на всички тези условия климатикът трябва да работи ефективно и икономично.

Разходът за електроенергия най-често е обратнопропорционален на цената на закупуване, т.е колкото по-скъп е един климатик, толкова по-икономичен е той и обратно, ако решите да спестите в момента на закупуването му вероятността да го “доизплатите “ със сметките за електричество е голяма. Разбира се винаги има изключения от това правило, затова е много важно да се доверим на професионалисти при избора на климатик.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *